Connect with us

BH Reprezentacija

Predstavnici NS BiH razgovarali sa Kasumovićem: “Želimo da djecu vratimo na stadione”

Objavljeno prije

,

Foto: NS BiH

Predstavnici NS/FS BiH su se danas u Zenici sastali sa gradonačelnikom ovog grada Fuadom Kasumovićem.

Savez su na sastanku predstavljali član IO Muris Jabandžić, generalni sekretar Adnan Džemidžić i izvršni direktor Sektora za administraciju Nihad Hodžić, a tema razgovora je bila organizacija Evropskog prvenstva u fudbalu za kadetkinje, kao i proširenje zeničkog Trening kampa.

Adnan Džemidžić je nakon sastanka izjavio:

„Želimo da stvaramo nove fudbalerke i fudbalere, a Zenica je naša baza iz koje želimo da sve to započnemo. U našem Trening centru imamo odlične uslove za radi i zato ćemo raditi na njegovom proširenju. Osim toga imamo bitno takmičenje u maju koje će se ovdje održati, a sa Gradom Zenicom smo dogovorili detalje kako ćemo raditi na promociji ovog događaja kroz, uključujući širu društvenu zajednicu. Želimo da djecu vratimo na stadione i zajednički ćemo se angažovati da privučemo što više mladih ljudi uz ovaj događaj.“

Gradonačelnik Kasumović je rekao:

„Razgovarali smo danas o više stvari, ali dvije najvažnije teme su sigurno organizacija Evropskog prvenstva za igračice do 17 godina, koje će se u maju održati u Zenici, Sarajevu, Mostaru i Širokom Brijegu. Nama je zadovoljstvo što će Grad Zenica biti domaćin ovog događaja i potrudićemo se da sve protekne na najvišem nivou. Osim toga, razgovarali smo i o proširenju Trening centra NS/FS BiH, te će se ove godine krenuti sa realizacijom tog projekta.“

WU-17 EURO 2022. će biti održan od 3. do 15.05.2022. godine.


BH Reprezentacija

Bosansko fudbalsko sijelo u Kuvajtu

Objavljeno prije

 

Autor

U Kuvajtu, hiljadama kilometara od Sarajeva spontano je ogranizirano “bosansko sijelo” trenera.

Istina, nisu svi Bosanci, za “sinijom” se okupila bivša “Juga”.

Asmir Somun, jedan od najboljih trenera specijalista, pozvao je na večeru kolege i prijatelje iz Makedonije, Slovenije, Srbije…

Povod svečan. Nešto najbolje što se može desiti. “Bosansko sijelo” bilo je u Makedonskom restoranu uz makedonsku tradicionalnu hranu. Sve je organizovao Jugoslav Trencovski.

“Okupili smo se na moj poziv, jer sam saznao da ću dobiti sina. Organizovali smo večeru i druženje.

Došli su: Jugoslav Trenchovski iz Makedonije, trener Al Arabi U-21 ekipe, zatim Zoltan Dognar iz Srbije, trener golmana u Jahra SC, pa Sandi Sejdinovski iz Slovenije, glavni tener u Jahra SC. Došao je i Narsej Mubi, asistent trener u Jahra SC. Naravno i naši Rusmir Cviko, Dino Prljača, Elvis Karić- kaže sretan Asmir Somun, koji uživa zapažen rejting u Kuvajtu.

Zanimanje za bh. trenere dodatno je poraslo dolaskom Rusmira Cvike, doskorašnjeg trenera bh. reprezentacije u Al Arabi.

Cviko je zaredao s odličnim rezultatima u prvenstvu i Kupu. Preuzeo je “rashodovanu” ekipu i za kratko vrijeme doveo u poziciju da se bori za naslov.

Cviko je za asistente angažirao iskusnog Dinu Prljaču i Elvisa Karića. Prljača je godinama radio na raznim pozicijama, kao trener golmana, potom trener asistent, pa kao glavni trener i sportski direktor, što ga čini kompletnim. Karić je nekada bio jedan od najboljih golmana u BiH, što je potvrdio i kao trener specijalista radeći u Želji.

Cviko se još jednom pokazao kao vrlo kolegijalan i zahvalan. Radeći u Kini u svoj “stožer” je uzeo Đelaludina Muharemovića, Šarića, Hidića i Seferovića. Kamo sreće da i drugi, pogotovo iskusniji stručnjaci, koji godinama rade vani, angažiraju trenere iz BiH.

(E.R )


Nastavi čitati

BH Reprezentacija

Juniorke BiH saznale protivnike u kvalifikacijama za EURO

Objavljeno prije

 

Autor

Nakon kadetkinja, danas su i juniorske reprezentativke Bosne i Hercegovine saznale imena protivnika u kvalifikacijama za EURO 2023.

U sjedištu UEFA u Nyonu održan je žrijeb, a ženska U-19 reprezentacija BiH će u grupi A6 za protivnike imati selekcije Austrije, Italije i Grčke.

Kvalifikacioni turnir je na programu od 5. do 11. aprila 2023. godine u Italiji.


Nastavi čitati

BH Reprezentacija

Kadetkinje BIH uoči žrijeba dobile priznanje UEFA-e, a potom saznale i protivnike u kvalifikacijama

Objavljeno prije

 

Autor

FOTO: UEFA

U sjedištu UEFA u Nyonu danas je održan žrijeb druge runde kvalifikacija za EURO 2023. za kadetkinje.

Prije početka žrijeba našoj selekciji je uručena nagrada za fair-play za nastup na Evropskom prvenstvu koje je ove godine održano u Bosni i Hercegovini.

Priznanje je u ime naše selekcije primila kadetska reprezentativka Nina Brnić koja je na žrijebu izvlačila kuglice.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine smještena je u grupu B2 sa selekcijama Kazahstana, Azerbejdžana i Crne Gore.

Kvalifikacioni turnir će biti održan u našoj zemlji od 22. do 28. marta 2023. godine.


Nastavi čitati

NAJČITANIJE