Connect with us

Ostali sportovi

Preminuo doajen bh. novinarstva Vlastimir Mijović

Objavljeno prije

,

Foto: Facebook

Danas je u 65. godini preminuo bosanskohercegovački novinar Vlastimir Mijović nakon nekoliko mjeseci borbe sa teškom bolešću.

U oktobru prošle godine Mijoviću je dijagnosticiran rak pluća sa metastazama kada je obavijestio javnost:

“Dragi moji, došlo je do grla. Zbog bolesti sam već pet godina smanjio životni i ugasio profesionalni tempo. Ali, vrag goni po svome. Loša je situacija, ali nisam ni ja slabić. Imam rak na plućima, dijagnosticiran prije osam dana. Od ponedjeljka ću ići na zračenje mozga i bronhoskopiju, pa slijedi čeprkanje po tumoru na plućima. Imam tri metastaze na mozgu”, napisao je tada Mijović.

Mijović se prethodnih dana nalazio na liječenju u Istanbulu, a zbog teškog zdravstvenog stanja bio mu je potreban specijalni sanitetski avion za povratak u Sarajevo, zbog čega je pokrenuta i humanitarna akcija.

U svojoj karijeri novinarstva, napisao je više hiljada novinskih tekstova u, osim pomenutih, listovima Svijet, Danas, NIN i Duga, Delo i Mladina, Slobodna Dalmacija, Walter, Business magazine, Globus. Od 1979. do danas objavio je više stotina izvještaja i komentara na radio stanicama Slobodna Europa (Prag), Radio svoboda (na ruskom jeziku) (Prag), BBC na ruskom jeziku (Moskva), Radio Deutsche Welle, Radio Sarajevo, Radio Bosne i Hercegovine, prenosi Klix.ba.

Za svoj novinarski angažman dobio je priznanje Novinar godine 1998. u izboru Udruženja novinara Bosne i Hercegovine.


Košarka

KK Ilidža i KK Igman Burch potpisali sporazum o saradnji

Objavljeno prije

 

Autor

Na samom startu nove takmičarske sezone naš KK Ilidža je ostvario saradnju bitnu za nova poglavlja i razvoj kluba. Riječ je o potpisivanju sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji sa prijateljskim KK Igman Burch iz Sarajeva, piše na zvaničnoj stranici KK Ilidža.

“Naša dva kluba koja djeluju na području Ilidže, radit će na zajedničkoj razmjeni znanja, iskustava i zajedničkih aktivnosti u oblasti košarkaškog sporta.

Također, cilj je ostvariti razmjenu trenerskog, igračkog i profesionalnog osoblja, a sve naravno u cilju sticanja novih iskustava i dostignuća. Također, otvaraju se mogućnosti i zajedničkih nastupa selekcija predviđenih odredbama ovog sporazuma.

Naš je cilj omogućiti nove uslove svoj našoj djeci, poboljšati postojeće i pružiti nove prilike. Zajednički interesi i ambicioznost su ono što nas povezuje.

Saradnja podrazumjeva i zajedničke napore i rad u cilju podizanja renomea Općine Ilidža kao sjedišta svojih udruženja.

Sigurni smo da nas čeka uspješna sezona i mnogo novih dostignuća.

Budite sa nama!”, navodi se iz KK Ilidža.

Foto: KK Ilidža


Nastavi čitati

Ostalo

Konjičanin Džan Ždrale sa optimizmom putuje na Svjetsko prvenstvo

Objavljeno prije

 

Autor

Reprezentacija Bosne i Hercegovine će nastupati sa 53 takmičara, među njima je Konjičanin , junior Džan Ždrale ispred Kluba borilačkih sportova „Balkan“ Konjic.

Džan je nakon osvajanja dva internacionalna turnira, državnog prvenstva i osvajanja Balkanskog prvenstva, sve u 2022. Godoni dobio poziv u reprenzetaciju BiH.

Asmar Imamović trener pomenutog kluba ovog sjajnog momka, šampiona koji je oduševio Konjičane sa rezultatima na posljednjim takmičenjima, pred put na ovo Svjetsko prvenstvo, je rekao „ Džan je imao odličnu takmičarsku i svojim radom je zaslužio nastup na svjetskoj smotri najboljih juniora svijeta. Treba istaći da je prije mjesec dana Džan takođe upisao pobjedu u svom četvrtom po redu poluprofi meču u Zenici na No Limit turniru
Sve pripreme za Svjetsko prvenstvo urađene su u Konjicu u našem Casoer Gym i u Garden City hotel resort. Provjere i sparinge pored Casper Gym – a odradili smo u KBS „Titanium“ i u „Super Pro kickboxing akademiji „ u Sarajevu. Urađene su jake i kvalitetne pripreme i naš takmičar ovaj veliki turnir dočekuje izrazito spreman i što je najvažnije, zdrav i bez povreda. Džan će nastupati u disciplini low3 kick na – 60 kg. junior, a u njegovoj kategoriji ima ukupno 14 takmičara. Očekujemo vrlo dobar nastup našeg takmičara i nadamo se da može do medalje za svoju Bosnu i Hercegovinu, grad Konjic i Klub KBS „Balkan“ Konjic.

Hvala svima koji su na bilo koji način pomogli da Džan uzme učešće na ovom Svjetskom prvenstvu i obećavamo da ćemo dati sve od sebe i pokušati pomrsiti računa i planove svima u našoj grupi“, riječi su trenera Asmara Imamovića.

(Ismet Nimanović/Sportske.ba)


Nastavi čitati

Košarka

Nekadašnji talent Reala danas je u BiH i odlučuje da li će igrati za Hrvatsku ili Srbiju

Objavljeno prije

 

Autor

Nekada veliki talent košarkaške sekcije madridskog Reala i najbolji igrač juniorske Eurolige Mario Nakić još uvijek nije izabrao za koju će reprezentaciju nastupati.

Ovaj 21-godišnji košarkaš preko Španije i Belgije stigao je do Bosne i Hercegovine. Odnedavno je košarkaš Igokee s kojom će nastupati u ABA ligi, a nedavno je boravio u Rijeci na Liburnia kupu gdje je osvojio prvo mjesto s ekipom iz Aleksandrovca.

Nakić (21) rođen je u Beogradu, ali može birati za koju će reprezentaciju nastupati jer mu je otac Hrvat.

“Ovdje imam porodicu, svako ljeto sam na Kvarneru otkad sam se rodio i jako volim Hrvatsku, Rijeku i Opatiju. Ovdje se osjećam kao kod kuće, Rijeku smatram svojim drugim domom. Odabir reprezentacije? O tome ćemo kad bude vrijeme za to”, rekao je Nakić za Novi list.

Svojevremeno su srbijanski mediji pisali da se talentovani košarkaš odlučio za Srbiju, ali je to demantovano.

Nakić je krenuo stopama svog oca Ive koji je nekada igrao za Cibonu i Partizan. Sa 17 godina prepoznao ga je Real Madrid i doveo kao jednog od velikih talenata. Ipak, u Madridu nikada nije dobio priliku pa je još igrao za Oostende i Andorru.
Sada ga je put doveo u Igokeu i možda u bh. klubu konačno pronađe sreću i razvije veliki talent.

(Klix.ba)


Nastavi čitati

NAJČITANIJE