PODIJELI

Legenda Crvene zvezde i igrač koji je na petom mjestu vječne liste po broju odigranih utakmica za ovaj beogradski klub Vladimir Vladica Popović preminuo je u 85. godini života.
On je za Crvenu zvezdu igrao u periodu od 1953. do 1965. godine, a na 499 odigranih utakmica za ovaj srbijanski tim postigao je ukupno 38 pogodaka. Upravo je u Crvenoj zvezdi ponikao i počeo svoju nogometnu karijeru, a s ovim klubom osvojio je pet titula prvaka Jugoslavije i tri Kupa.

Također, igrao je za Stuttgart, Stuttgart Kickers i Canarias, a odigrao je i 20 utakmica za reprezentaciju Jugoslavije.

Kao trener je radio u brojnim klubovima, a izdvajamo Independiente Santa Fe, Atletico Nacional, Deportivo Cali, Napredak Kruševac, Crvenu zvezdu, reprezentaciju Perua, Millonarios i Caracas, što mu je u periodu od 1998. do 1999. godine bio posljednji angažman.

Jedna od najzanimljivijih anegdota iz života ovog bivšeg nogometaša i trenera svakako je činjenica je slavnom Pablu Escobaru rekao “ne”.

“U Kolumbiji sam kao trener radio sedamdesetih i osamdesetih godina, osvajao sam titule s klubovima iz Santa Fea (Independiente), Medellina (Atletico Nacional) i Calija (Deportivo). Jednom me na razgovor pozvao Pablo Escobar. Svi su već tada znali ko je on i to je bio poziv koji ne smiješ odbiti. Odveo me u svoju vilu i želio me impresionirati tako što me u bazenu poslužio viskijem. Tražio je da postanem trener njegovog kluba iz Medellina, ali ja sam to odmah odbio”, rekao je ranije Popović i dodao:

“Znao sam da takvom čovjeku ne smijem reći da ću razmisliti, jer bi to bilo isto kao da sam pristao. Pogledao sam ga u oči s iste udaljenosti kao što sada gledam vas, sakupio sam hrabrost i zahvalio se na ponudi. Tražio je da ne odbijam odmah, pričao je da će napraviti zabavu u svojoj vili s najljepšim ženama samo za mene, da ću dobiti koliko god novca želim… Međutim, znao sam da ne smijem ući u nešto takvo. Ukoliko me pitate je li me bilo strah kad sam ga odbio, neću vam lagati. I sad mi koljena klecaju kad se sjetim, ali zato i sada znam da sam donio jedinu ispravnu odluku u tom trenutku”, ispričao je Popović.

Što se tiče njegove trenerske karijere, vrijedi izdvojiti još i to da je s Crvenom zvezdom u sezoni 1991/1992 osvojio titulu prvaka, kao i trofej svjetskog klupskog šampiona u Tokiju.

PODIJELI