PODIJELI
On se zove Munir Talović. Nikad nije vodio niti jedan premijerligaški klub. Niti nižeg nivoa. Iškolovao je na stotine trenera iz BiH i regiona s profi licencama. Ugledni je profesor i dugogodišnji direktor Centra za edukaciju trenera pri NSBiH.
Talović je i na čelu Tehničkog komiteta. Naizgled beznačajnog, a u praksi najmoćnijeg komiteta. Niti jedna smjena, popuna stručnih štabova, imenovanje selektora ne može proći ako ne dobije zeleno svjetlo Munira Talovića, osnosno Komiteta na čijem je čelu.
Istina, pitaju se ponešto i  u Odboru za posredovanje gdje sjede Duško Bajević i Sejo Kajtaz.
Talović je, priča se u nogometnim krugovima, “smijenio” više  selektora nego svojevremeno kontraverzni Jesus Hill, nekadašnji gazda madridskog Atletika..
Safet Sušić vjerovatno bi i danas bio selektor da je prof. Talović dao zeleno svjetlo. Papetu je presudila analiza utakmica reprezentacije koju je vodio Sušić, pa je Izvršnom odboru ostalo samo da digne ruke za smjenu. Ispoštovali su mišljenje “struke”.
Poznat je svima u Savezu i Izvršnom odboru NSBiH verbalni sukob Sušića i Talovića.
“Ja ne želim slušati dok Munir priča. Ja idem vani, jer ne želim da slušam njegovo “stručno” izlaganje- kazao je tada Pape i napustio sjednicu Izvršnog odbora NSBiH. Kada se vratio nogometna vlada već je donijela odluku. Epilog je poznat. Sušić je smijenjen, kao što će pasti  izvještaj Meše Baždarevića. Nakon isteka Meša se nadao da će dobiti novi mandat, ali Tehnički komitet nije dao zeleno svjetlo, a Izvršni odbor shvatio poruku. Krenulo se u potragu za novim selektorom.
Robert Prosinečki je za sada “položio ispit” kod Komiteta.
(Sportske.ba N.M)
PODIJELI