PODIJELI

Ponovo je nedjelja. Sunčana! Ali nikad Vlasenica, gradić podno Viselca, neće biti isti. Te nedjelje, prije 28 godina, stavljena je tačka na etničko čišćenje grada nakon čega su počele masovne egzekucije građana bošnjačke nacionalnosti.

Među hiljadama nevinih žrtava zločina koji su počinili pripadnici Vojske i MUP-a RS-a je bio i Edin Salaharević, košarkaški dragulj koji se te 1992. godine vinuo u košarkaške visine.

Nekoliko mjeseci prije 19- godišnji Edin je sa Sloboda Ditom osvojio titulu prvaka Jugoslavije.

Stručnjaci su predvišali blistavu karijeru, jer se rijetko rađaju igrači sa takvim predispozicijama.

Na njegovom i putu njegove porodice našli su se komšije srpske nacionalnosti koji su ga 13. septembra 1992. godine odveli u logor Sušica.

Uslijedilo je mučenje, zlostavljanje, a nekoliko dana kasnije i likvidacija.

Ubili su ga u crveno-crnoj trenerci Sloboda Dite. Imao je samo 19 godina. Nije stigao da bude ni kriv ni dužan. Ubijen je zbog imena i prezimena, a tek 2009. godine njegovi posmrtni ostaci su pronašli vječni smiraj na mezarju Rakita tik do igrališta gdje je postizao prve poene.

Zna se ko je ubio Edina Salaharevića, ali se o tome u njegovoj rodnoj Vlasenici šuti. Na njegov lik i djelo podsećat ćemo uvijek kao što to radimo i za druge velikane koji su nas napustili na tragičan način.

Edinu, nevinom vlaseničkom dječaku, neka je vječni rahmet. Zar je prošlo 28 godina?

Izvor: Bhbasket.ba

PODIJELI