PODIJELI

Bh. selektor i velika fudbalska legenda Veleža, bh. i ex-YU fudbala Dušan Bajević je svoju veličinu uvijek pokazivao sa velikom dozom ljudskosti i gospodskog ponašanja.

 

Najbolji primjer toga je utakmica Veleža i Sutjeske, odigrana 1972. godine. Vahid Halihodžić, tadašnji saigrač Dušana Bajevića, je najbolje opisao cijelu situaciju u intervjuu koji je dao za mediji Tempo 1976. godine:

”To je nešto što nikada neću zaboraviti. Prije par godina smo igrali sa Sutjeskom pod Bijelim brijegom. Bližio se kraj utakmice, a rezultat je glasio 0:0. Svega nekoliko minuta pred kraj, Bajević je strahovitim volejom zatresao mrežu gostiju. Sudija Radić je energično pokazao na centar, stadion se prolomio od oduševljenja, a gosti su tužno pognuli glave. Svi mi iz ekipe potrčali smo da čestitamo Bajeviću, ali umjesto nama u zagrljaj, Duško je potrčao za sudijom Radićem. Mi za njim. Stigli smo samo da čujemo sudijine riječi: Hvala ti Duško, ovo ti nikada neću zaboraviti.”-rekao je Halihodžić pa nastavio:

 

”Duško je naime priznao Radiću da je lopta u gol Sutjeske ušla sa strane, kroz pocijepanu mrežu, i tražio je da se poništi pogodak, što je sudija i učinio. Nama u prvi mah nije bilo drago što je tako postupio, ali njegovo urođeno poštenje nije mu dalo da se okiti neregularnim golom.”

 

(S.Tikveša/Sportske.ba)