PODIJELI

Šokantnu snimku objavio je L’Equipe. Na njoj Emiliano Sala dvije sedmice prije pogibije, do koje je zimus došlo kada je iz Nantesa letio u Cardiff, članu porodice izražava gađenje prema predsjedniku Nantesa i više puta ponavlja kako ne želi ići iz tog kluba u Cardiff, ali da mora nakon što je predsjednik to odlučio zbog visoke odštete od 15 miliona funti.

Smrt Emiliana Sale (28), koji je poginuo 21. januara kada se mali avion kojim je letio u svoj novi klub po velikom nevremenu srušio u olujno more La Manchea, potresla je nogometni svijet. Njegov nestanak pokrenuo je veliku akciju spašavanja, a nakon što je okončana službena, onu privatnu finansirali su nogometaši sa svih strana svijeta.

Tragedija je povezala navijače Nantesa za koji je napadač sjajno igrao i zabijao te Cardiffa za koji je potpisao, ali čiji navijači nisu dočekali njegove golove kojima su se već radovali u nadi da će ih spasiti ispadanja iz Premier League.

Ali ubrzo nakon pronalaska Salinog tijela, dirljive priče zamijenile su one o lešinarenju nad Salom i njegovom nesrećom.

Najnovija priča otkriva jako ružne pojedinosti koje su prethodila Salinom transferu.

Najugledniji sportski dnevnik na svijetu objavio je glasovnu poruku koju je Sala članu porodice poslao 6. januara, dvije sedmice prije pogibije u avionskoj nesreći. U njoj nogometaš jasno ističe da mu se nikako ne ide u Cardiff, klub s dna Premiershipa, ali da je na to prisiljen zbog odluke Nantesovog predsjednika Waldemara Kite. Sala istom prilikom govori da je svom agentu Meissi N’Diayeu naložio da mu nađe bolji klub, prenosi Index.hr.

Evo što Sala govori u glasovnoj poruci:

“Sinoć me nazvao Meissa i rekao mi da ga je Franck Kita (sin Nantesovog predsjednika, op.a.) obavijestio o odluci da me prodaju Cardiffu koji je poslao jako dobru ponudu i da će Nantes odlično zaraditi na meni. Oni dakle definitivno žele da odem. Istina je da je ponuda dobra, ali mene Cardiff ne zanima što se tiče sportskih kriterija. Ali oni žele da idem po svaku cijenu i napravit će sve da me izguraju iz Nantesa.

Ne bojim se izazova odlaska u klub koji se bori za opstanak. Upravo suprotno, uostalom, borim se od početka svoje karijere. Ali mislim da mi Meissa može naći nešto bolje prije kraja prijelaznog roka.

Meissa je rekao ‘ne’ Cardiffu jer ni on ne želi da idem tamo. Slaže se da prelazak u taj klub nije dobar potez sa sportskog gledišta. Nikako ne želim ići tamo. Istina je kako je teško naći klub koji bi mi bio zanimljiv i sportski i finansijski, ali u Cardiff ne želim ići. Ali ne želim o tome razgovarati s Waldemarom Kitom jer se ne želim razbjesniti, a on mi se gadi samo kada ga moram gledati.

On me samo želi prodati u Cardiff jer je uspio dogovoriti super odštetu i zaradu. Uopće me nije pitao za mišljenje i samo mu je stalo do novca.

Sada je situacija dakle takva. Potpuni nered. Ne znam što napraviti jer, kao što sam ti rekao, ja sam taj koji svakog dana mora gledati lice tog odurnog tipa. Ali niko ne gleda kako je meni. Što ja želim, osjećam i prolazim. Teško mi je, jako teško jer vidim da se niko ne može staviti u moj položaj.”

PODIJELI