PODIJELI

Jose Mourinho je od Tottenhama napravio konkurenta za naslov u Premier ligi, a nekoliko je razloga tome.

U izvrsnom dokumentarnom filmu ”Sve ili ništa: Tottenham Hotspur”, pojavio se fascinantni razgovor Josea Mourinha i Harryja Kanea.

Portugalski stručnjak je pozvao Kanea u svoj ured i odmah mu rekao kako ima velike planove za njega. Već dobro svjestan njegovog napadačkog potencijala, uočio je Kaneove liderske sposobnosti na treningu i obećao engleskom napadaču da će eksplodirati pod njegovom paskom.

”Vjerujem da si imao vrlo dobar odnos s Mauricijom. To mi se sviđa. Zašto ne bi imao i sa mnom? Jučer sam te vidio kako treniraš i ne sumnjam da si vođa. To je moj osjećaj. Svijet gleda na engleski fudbal s nevjerojatnim poštovanjem, ali i dalje misli da fudbalske zvijezde pripadaju negdje drugdje”, rekao je Mourinho.

”Moramo izgraditi tvoj status. Moja dimenzija je univerzalna i mislim da ti mogu pomoći. Ono što ne prihvatam, jer je to u mojoj prirodi, jest biti ovdje i ne osvojiti ništa. Ali osjećam da to možemo zbog tebe. Imate bolje igrače nego što sam ja imao u Manchester Unitedu. Ekipa ima puno potencijala da eksplodira”, dodao je Portugalac.

Nešto više od godinu dana nakon tog razgovora Tottenham se nalazi na prvom mjestu Premier lige zajedno s Liverpoolom i pošteno je reći kako je Kaneova igra evoluirala pod Mourinhom. Engleski napadač nije više samo čisti realizator, nego je počeo dijeliti i asistencije kao na traci – 18 u svim takmičenjima. Kane je postao kompletniji igrač koji doprinosi u kreaciji, obrani i svojim radom na terenu.

PODIJELI