Connect with us

Domaći fudbal

PROMJENE U KVALIFIKACIJAMA ZA EL: Šta to znači za klubove iz BiH?

Objavljeno prije

,

Kao i u kvalifikacijama za Ligu prvaka, UEFA je napravila promjene i u borbi za Evropsku ligu, a koje startaju od sezone 2018/19.

Promjene se ugledaju u tome da ćemo imati šampionsku i ligašku stazu kvalifikacija.

Direktan plasman u grupnu fazu Evropske lige će osigurati 17 timova. Po dva predstavnika na osnovu plasmana u nacionalnim prvenstvima imat će Španija, Njemačka, Engleska, Italija i Francuska. Po jednog predstavnika daju Rusija, Portugal, Ukrajina, Belgija, Turska, Češka i Švicarska.

Direktno u grupnu fazu Evropske lige idu i klubovi eliminisani u trećem kolu i play-offu kvalifikacija za Ligu prvaka.

Prvak BiH će u slučaju da ispadne u prvom ili drugom kolu kvalifikacija za Ligu prvaka, nastaviti da se takmiči u kvalifikacijama za Evropsku ligu. U prošlosti je prvak naše zemlje morao da prođe prvu prepreku u kvalifikacijama za Ligu prvaka, jer je eliminacija značila i kraj nastupa u Evropi. Od sljedeće sezone to neće biti slučaj.

Najvažnija promjena u sistemu kvalifikacija za Ligu Evrope je uvođenje šampionske i ligaške staze. To će predstavljati problem za naše klubove sve dok ne popravimo nacionalni koeficijent.

Šampionska staza kvalifikacija dat će osam učesnika grupne faze Evropske lige, dok će kroz ligašku stazu plasman osigurati 13 klubova.

Kada je u pitanju šampionska staza sistem je prilično jednostavan. Klubovi koji budu eliminisani u preliminarnoj rundi i prvom kolu kvalifikacija za Ligu prvaka, njih 20, odmah će se preseliti u drugo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope.

Tako se zapravo nastavljaju kvalifikacije za Ligu prvaka, ali je nagrada pozicija u Evropskoj ligi. U trećem kolu igra deset klubova koji plasman osiguraju kroz drugo kolo, a priključuju im se poraženi iz drugog kola kvalifikacija za Ligu prvaka, prenosi Faktor.ba.

Na kraju će u play-offu šampionske staze kvalifikacija za Ligu Evrope igrati deset klubova iz trećeg kola kvalifikacija i šest klubova koji budu eliminisani u trećoj rundi kvalifikacija za Ligu prvaka.

Ligaška staza kvalifikacija za Ligu Evrope u mnogome je slična onome što smo gledali prethodnih sezona. Od preliminarne runde do play-offa kroz takmičenje će proći više od sto klubova i bit će zaista teško da neki klub iz BiH stigne do samog kraja.

U kvalifikacijama za Evropsku ligu igrat će osvajač Kupa BiH, vicepravak države i trećeplasirani tim na tabeli Premijer lige BiH. Oni odmah ulaze u ligašku stazu kvalifikacija.


Domaći fudbal

“Ugarak El-Ha” ohladio “Sušu” i osvojio jedan od najjačih turnira

Objavljeno prije

 

Autor

Kakav turnir. Jedan od najjačih u BiH. Ne samo zbog 10.000 KM, čeka za pobjednika, već zbog najboljih “haklera” koji su igrali na turniru u Visokom. Oni svojom pojavom i atraktivnim potezima daju posebnu težinu turniru.

Od igrača finalista može se sastaviti pristojna futsal reprezentacija.

Rezultatom 2- 1 Ugarak El-Ha je u finalu slavio protiv Suše i osvojio “cenera”

Strijelci su bili Bilal Jelić i Nermin Kahvedžić, čuveni hakleri.

Nihad Ugarak je okupio “dream team”. Sve as do asa. Viso(č)ka nogometna klasa.

Za pobjednika su nastupali: Mirza Halilović, Marijo Aladžić, Kristijan Pantić, Anel Radmilović, Bilal Jelić, Nermin Kahvedžić, Ermin Salčin, Emir Milanović, Emir Gekić, Ibrahim Hršumović, Belmin Vila, Amel Handžić Nermin Jusić i Vedad Kovač.

Nihad Ugarak i Hamza Halilović s prepoznatljivim majstorima suvereno vladaju u Visokom. Ekipu je vodio Emir Đuderija, koji se uspješno oporavlja. Asistirao mu je Sedin Šahman.

R S.


Nastavi čitati

Domaći fudbal

Bio je jedan od najboljih defanzivaca Prve lige FBiH, sada potpisao za premijerligaša

Objavljeno prije

 

Autor

Foto: Aleksandar Bato Atić

Sada već bivši fudbaler GOŠK-a iz Gabele Srđan Vulić, svoju karijeru nastavit će u Premijer ligi BiH.

Vulić je ostvario transfer u redove Leotara, a iz trebinjskog kluba su istakli kao su osigurali potpis jednog od najboljih defanzivaca Prve lige FBiH.

Srđan Vulić ima 23 godine, bio je u omladinskim kategorijama Zrinjskog, a potom igrao za: Čapljinu, Zvijezdu, Jajce, TOŠK.


Nastavi čitati

Domaći fudbal

Željina jedinica oduševila ovim potezom

Objavljeno prije

 

Autor

FOTO: FK Željezničar

Hrvatski golman Josip Bender, koji je povrijedio ruku i izbivat će van terena najmanje tri sedmice, nastavio je trenažni proces.

“Josip Bender se priprema i održava formu uprkos povredi desne ruke. Podsjetimo, golman Plavih je zadobio frakturu 4. metakarpalne kosti desne ruke”, saopštili su iz FK Željezničar.

Bender je prošle sezone bio standardna “jedinica” na golu Željezničara.


Nastavi čitati

NAJČITANIJE