PODIJELI
1146936370

Pripremio: Namik Alimajstorović

Takozvani “Festive period” u engleskom Premiershipu je iza nas, tokom njega obično se da nazrijeti ko su glavni favoriti za vrh tabele, te ko je sazreo za prelazak u niži rang takmičenja. Od bosanskohercegovačkih fudbalera koji nastupaju na Ostrvu niko nije upisao sve nastupe za svoj tim.

Stasiti Sead Kolašinac nakon povrede dobro gura u dresu Arsenala, za “Topnike” je u ovoj polusezoni odigrao ukupno 17 utakmica u svim takmičenjima u kojima je pored odličnih odbrambenih igara upisao i dvije asistencije. Postao je miljenik publike i standardni član tima kada je potpuno fit. Po prelasku na posudbu u Sheffield United , požrtvovani defanzivac Muhamed Bešić je zabilježio 8 nastupa, u igri proveo ukupno 313 minute. Pomalo zapostavljeni bosanskohercegovački reprezentativac Mario Vrančić već 30 mjeseci je igrač sredine terena Norwich Cityja i za ovog novog člana engleskog Premiershipa u ovom djelu sezone, je odigrao 10 utakmicu, na terenu proveo ukupno 379 minuta i postigao jedan zgoditak.

Bivši reprezentativni vratar naše selekcije i član A.F.C. Bournemouth Asmir Begović proteklu polusezonu proveo je u na posudbi u FK Qarabağ, gdje je zabilježio ukupno 17 nastupa. U domaćoj ligi primio je šest golova, dok na sedam utakmica sačuvao svoju mrežu. U jačem takmičenju u Europa League nije bio baš tako uspješan, na pet utakmica primio je ukupno 10 golova. Mediji na Ostrvu špekulišu da su za njegov servis zainterisrani West Ham United i Aston Villa. Golmana Eldina Jakupovića ove sezone nismo vidjeli na utakmicama Premier lige, naime, nakon transfera u Liester u ljeto 2017g, jednostavno se nije izborio ni za poziciju na klupi. Kao treći golman, u ovoj polusezoni nastupio je dva puta za rezervnu (U23) momčad bivšeg šampiona primo jedan gol. Malo za kvalitete ovog vratara. Ugovor mu ističe u junu 2020. Adnan Kanurić mladi bh. reprenzentativac koji brani za U23 tim Stoke city-a u ovoj polusezoni nije upisao niti jedan nastup.

Zeničanin Dejan Lovren, u ovom dijelu sezone ukupno je nastupio na 12 utakmica i pokazao svoje izvanredne odbrambene kvalitete. Postigao je jedan gol i zabilježio jednu asistenciju. Prežaljeni “Zmaj” Jozo Šimunović, centarhalf škotskog Celtica zbog povrede koljena bije odigrao niti jednu minutu u domaćoj ligi za šampiona Škotske. Još jedan nesuđeni “Zmaj” Ljubušak Nikola Katić centarhalf Glasgow Rangersa ove sezone odigrao je u svim takmičenjima 19 mečeva, postigo tri gola i zabilježio jednu asistenciju. Odličan učinak za odbrambenog fudbalera.

PODIJELI