PODIJELI

Fudbalska reprezentacija BiH danas započinje pripreme za utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo protiv Armenije i Grčke.

Prije prvog treninga medijima se obratio selektor Robert Prosinečki.

“Znamo već nekoliko dana da Elvis Sarić ima problem i da neće nastupiti protiv Armenije. Bio je standardan i jako dobar. Bit će hendikep, ali imamo dovoljno igrača da ga možemo zamijeniti. U narednim danima ćemo vidjeti ko će to biti, imamo dvije utakmice u tri dana, prva je nešto slabija u kojoj ćemo pokušati pobijediti. Igramo protiv Grčke koja je tradicionalno nezgodna za Bosnu i Hercegovinu, igraju na rezultat, a s ovim kadrom mislim da imamo dovoljnu veliku širinu da možemo sve odraditi najbolje”, rekao je Prosinečki.

U narednim danima stručni štab će Zmajeve detaljnije upoznati s protivnicima.

“Imamo pet dana da porazgovaramo i obavimo treninge za te dvije utakmice. Imamo veći broj dana, radili smo analize, gledali protivnike. Analizirat ćemo protivnike zajedno s igračima da i oni vide slabosti i dobre snage. Imat ćemo pet dana da se pripremimo”.

Prosinečki pozitivno razmišlja pred predstojeće utakmice.

“Optimista sam i očekujem da dobijemo obje utakmice. Znamo da Armenija može napraviti probleme, a Grčka je ratnička ekipa. Nije nimalo lako za nas, ali vjerujemo da kao i kroz Ligu nacija možemo pokušati nastaviti u istom ritmu. Atmosfera je dobra, s ovim igračima očekujemo puno”.

“Pritiska će uvijek biti. Igramo kvalifikacije za EP. Liga nacija nam je dobro došla, da ekipa dobije samopouzdanje. Napravili smo dobar rezultat u Ligi nacija.”

Mišljenja je da start kvalifikacija dolazi u pravom trenutku.

“Sretan sam što njih 95% igraju utakmice, manje-više svi su u dobroj formi, a pogotovo igrači koji su igrali u Ligu naciji. Mislim da kvalifikacije dobro dolaze u ovom trećem mjesecu jer su svi spremni, u punoj formi, tako da vjerujem da će dati sve od sebe u ove dvije utakmice”.

Prosinečki se ne boji eventualnog kiksa u prvom susretu.

“Nije me ničega strah tako da ni utakmice protiv Armenije. Ako želimo otići na EP moramo ih pobijediti. Sve ćemo napraviti da to napravimo, kiksevi postoje, mislim da smo u odličnom ritmu i mislim da neće biti problema ako budemo igrali kao u Ligi nacija gdje smo postali ekipa. Ne vjerujem da Armenija ima šansi”, rekao je Prosinečki.

PODIJELI