PODIJELI

Razgovarao: Haris Zilić

Fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine očekuju kvalifikacije za EURO 2020. godine. Startamo 23. i 27. marta utakmicama protiv Armenije i Grčke u Sarajevu, odnosno Zenici. U stručnom štabu Roberta Prosinečkog je i legendarni Elvir Rahimić. Popularni “general” je poslovno stigao u našu zemlju početkom ovog mjeseca, a to smo iskoristili da obavimo intervju za portal Sportske.ba.

Za početak razgovora, Rahimić je rekao kako se redovno čuje sa selektorom Prosinečkim i da trenutno sve ide po planu.

“Čujemo se stalno smo na vezi. Dobro se oporavlja nakon operacije. Pripreme počinju 18. marta. Liga nacija je prošla u najboljem redu. Što se zacrtalo to se ostvarilo. Sad je pred nama drugi cilj, a to je plasman na EURO.

“General” je oprezan kada je u pitanju naša kvalifikaciona grupa.

“Nema više slabih protivnika. Ne smijemo se zavaravati, npr Armenija loša, Finska… Protiv svake reprezentacije treba ozbiljno. Vidjeli smo u Ligi nacija šta znači kad se igra 100%. Da je neko izraziti favorit grupe ne znam, možda Italija po imenu, ali teren je pokazatelj svega”, rekao je Rahimić.

Bivši reprezentativac BiH ostavio je dubok trag u ruskom CSKA. Međutim, prema njegovim riječima ruska liga je nazadovala od onog vremena kada je on bio aktivan kao igrač.

“Liga je nazadovala. Mnogi igrači odlaze iz Rusije. Ovi odnosi Amerike i Rusije utiču i na fudbal, ekonomiju, nema tu igrača kao prije, ne ulaže se novac toliko. Bacaju akcenat na svoje igrače. Evo plasman njihov na Mundijalu iznenadiio je sve pa i same Ruse, ali ostavilo je to pozitivan pečat na njihov fudbal.”

Rahimić u društvu našeg novinara

Kao reprezentativac BiH, radio je sa tri selektora, Ćirom Blaževićem, Fuadom Muzurovićem i Safetom Sušićem. Ističe i da ne zamjera Papetu što ga u Brazil nije vodio kao igrača.

“Ne zamjeram ja nikom ništa. Tako je Bog htio. Svaki selektor je poseban za sebe, teško je povući paralele. Od svakog se od njih ponešto naučilo, pogotovo te pozitivne stvari.”

U javnosti se dosta priča o pojedinim fudbalerima koji briljiraju u svojim kluboma, prije svega se to odnosi na Elvira Koljića i Nermina Haskića, a popularni Rahima je imao kratak komentar na to sve.

“Svaki igrač koji igra dobro, zabija golove može pomoći reprezentaciji. Svi su oni mladi momci, siguran sam da će oni u budućnosti nositi dres reprezentacije i pomoći u ostvarivanju ciljeva.”

Sin Amar ide očevim stopama.

“Dobro je sve trenutno, Amar igra standardno. On je 2002. godište. Vidjet ćemo šta će biti. Nadamo se da će zaigrati iza CSKA, obući dres reprezentacije, opet kažem vidjet ćemo da li će tako biti.”

Sada već antologijski ofsajd protiv Nigerije po riječima Rahimića jedna je od najvećih sudijskih grešaka u historiji fudbala.

“Imali smo dobru ekipu. Da smo prošli u nokaut fazu ko zna šta bi bilo. Ona greška protiv Nigerije je jedna od najvećih sudijskih grešaka u historiji fudbala.”

Slučaj Vranješ je podigao dosta bure u bh. javnosti.

“Ma ne bih to komentarisao. Svako ima svoj život. Radi što misli da treba. Nemam komentar. Ne treba se miješati u privatni život.”

Liga nam napreduje, a Rahimić je psoebno pohvalio rad selektora mlade reprezentacije Vinka Marinovića.

“U Bosni i Hercegovini ima interesantnih igrača, mladih. Evo i mlada reprezentacija je odlična. Pohvalio bi rad trenera Vinka. Ti momci su budućnost naše reprezentacije. Mislim da i liga iz godine u godinu napreduje.”

Za kraj smo “Generala” upitali dokle je po pitanju profi licence.

“Sad počinje drugi semestar 17. marta za tu profi licencu. Pomalo učim radim i nadam se da će mi pomoći u budućnosti”, završio je Rahimić.

PODIJELI