PODIJELI

Za reprezentaciju BiH više neće nastupati Ervin Zukanović.

Odluka je to koju je defanzivac turskog prvoligaša Fatih Karagümrüka donio u 33. godini. Prilično je to iznenađujuće ako se zna da je Zukanović sasvim sigurno svojim znanjem i iskustvom mogao još pomoći reprezentaciji, no on je procijenio kako je došlo vrijeme za nove generacije.

Kontaktirali smo bivše članove reprezentacije da čujemo njihovo mišljenje o Zukanovićevoj odluci da definitivno kaže zbogom državnom timu.

“Ne preostaje nam ništa drugo nego da poštujemo njegovu odluku i zahvalimo mu se na dobrim utakmicama u reprezentaciji. Želim mu mnogo zdravlja i sreće u klubu. Ostat će Ervin i dalje uz reprezentaciju kao navijač”, poručio je bivši kapiten, kasnije i trener u reprezentaciji Vlatko GLavaš.

Igor Janković, koji je za vrijeme ere Mehmeda Baždarevića bio u stručnom štabu, smatra kako se prelako odričemo kvalitetnih i iskusnih igrača.

“Mislim da se prelako odričemo kvalitetnih i iskusnih igrača. Tu, prije svega, mislim na Lulića koji je kapiten u Laziju, Vranješa koji je u najboljim godinama i koji je ginuo u svakoj utakmici za reprezentaciju. Isto se dešava sa Begovićem i, evo, sa sada Zukanovićem. Davao je maksimum kroz cijelu karijeru, veliki je profesionalac koji se može pohvaliti i da je godinama igrao u ligi kakva je Serie A”, kaže Janković i potom dodaje:

“Čudni smo. Kada Džeko ne zabije gol za reprezentaciju, nema kakvim imenima ga ne nazivaju kritičari na telefonima, a igrač s takvom kvalitetom se neće još zadugo pojaviti na ovim prostorima. Ali, to smo mi. Svi smo treneri, svi komentarišemo… Kao narod nismo realni. Mi smo jedna mala zemlja koja krči svoj put u evropskom fudbalu i koja kao takva mora da čuva fudbalske veličine koje sam pomenuo. Iz ovog ili onog razloga svaki ciklus u kvalifikacijama gubimo po jednog kvalitetnog igrača i više ih niko ni pominje, kao da nisu ni bili tu. Jedan Spahić treba svaku utakmicu da bude sa reprezentacijom kao dio stručnog štaba. Takve veličine svojim iskustvom mogu puno da pomognu. Ipak, na kraju uvijek ima ono ali…”

Mišljenje je dao i bivši reprezentativac Samir Muratović.

“U posljednje dvije godine reprezentacija se olako odrekla igrača koji su svojim iskustvom, ponašanjem i igrom još mogli dati našoj državi, od Lulića, Ibiševića, pa nadalje. Jedan od njih je i Zukanović. U nekim situacijama je sigurno mogao još mnogo pomoći. Razumijem njegovu odluku i kao navijaču žao mi je što se povukao. Želim mu još puno uspjeha u privatnom i sportskom životu, gdje god bio”, poručio je Muratović.

Zukanović je za Zmajeve odigrao 38 utakmica. Debitovao je 2012. godine protiv Litvanije.

E.K.

PODIJELI