Connect with us

Ostalo

Red Bull Cliff Diving: Sljedeća stanica – Mostar

Objavljeno prije

,

Kopenhagen je proteklog vikenda ugostio peto takmičenje Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2018, na kojem je pobijedio Gary Hunt. Bilo je to posljednja stanica koja je dijelila svjetsku cliff diving elitu od dolaska u našu zemlju: sljedeća stanica prvenstva će 8. septembra biti Mostar.

U srcu glavnog grada Danske, uprkos hladnom vremenu i jakom vjetru zbog kojeg je takmičenje pomjereno za jedan sat, okupilo se 45 000 gledalaca kako bi pratili nevjerovatne akrobatske skokove sa 27 metara visoke platforme, postavljene na krov čuvene Opere u Kopenhagenu.

Dolazak im se itekako isplatio, jer su svjedočili izvanrednoj skakačkoj predstavi, tokom koje su pljuštale desetke, a u više navrata padali i rekordi.

Amerikanac Steven LoBue je sjajnim skokom u finalnoj seriji – koji je dvoje od pet sudija nagradilo desetkama – oborio rekord za najbolji ukupni rezultat na jednom takmičenju. Međutim, Englez Gary Hunt je odmah uzvratio istom mjerom – popravio je taj rekord i osigurao svoju drugu uzastopnu pobjedu. LoBue je završio na drugom mjestu, ali je ipak zadržao rekord za najviši rezultat za pojedinačni skok. Treći je bio aktuelni prvak Jonathan Paredes (Meksiko).

Hunt je dan ranije za svoj skok iz prve serije nagrađen 100. desetkom u historiji prvenstva, a simbolično je da je ta jubilarna najviša ocjena dodijeljena u slavljeničkoj desetoj sezoni.

Stanje na vrhu ukupnog poretka je izuzetno tijesno: LoBue je i dalje lider, a na drugom mjestu mu se približio šestostruki prvak Hunt, koji je prebrodio krizu u koju je bio zapao. Predstoji velika borba za naslov prvaka, u koju se može uključiti i Paredes, koji je treći i još uvijek ima šanse za odbranu titule.

Poredak u prvenstvu žena, koje nisu nastupale u Danskoj, takođe je krajnje izjednačen. Aktuelna prvakinja Rhiannan Iffland (Australija) je vodeća, a za petama su joj – sa neznatnim bodovnim zaostatkom – Adriana Jimenez (Meksiko) i Lysanne Richard (Kanada).

Ovakva situacija obećava izuzetno zanimljivo takmičenje 8. septembra u Mostaru, kada najbolji svjetski skakači i skakačice četvrtu godinu uzastopno budu gostovali u našoj zemlji. S obzirom da je grad na Neretvi pretposljednja stanica sezone, svaki osvojeni bod može biti odlučujući u borbi za titule, a Stari most se ranijih godina pokazao kao nepredvidiva lokacija na kojoj su se dešavala mnoga iznenađenja. No, ono što nijednom nije izostalo jeste vrhunski spektakl za publiku koja je svaki put dupke ispunila prostor ispod i oko mosta i napravila sjajnu atmosferu.

Sve informacije i vijesti o prvenstvu mogu se naći na www.redbull.ba i www.redbullcliffdiving.com.


Ostalo

Konjičanin Džan Ždrale sa optimizmom putuje na Svjetsko prvenstvo

Objavljeno prije

 

Autor

Reprezentacija Bosne i Hercegovine će nastupati sa 53 takmičara, među njima je Konjičanin , junior Džan Ždrale ispred Kluba borilačkih sportova „Balkan“ Konjic.

Džan je nakon osvajanja dva internacionalna turnira, državnog prvenstva i osvajanja Balkanskog prvenstva, sve u 2022. Godoni dobio poziv u reprenzetaciju BiH.

Asmar Imamović trener pomenutog kluba ovog sjajnog momka, šampiona koji je oduševio Konjičane sa rezultatima na posljednjim takmičenjima, pred put na ovo Svjetsko prvenstvo, je rekao „ Džan je imao odličnu takmičarsku i svojim radom je zaslužio nastup na svjetskoj smotri najboljih juniora svijeta. Treba istaći da je prije mjesec dana Džan takođe upisao pobjedu u svom četvrtom po redu poluprofi meču u Zenici na No Limit turniru
Sve pripreme za Svjetsko prvenstvo urađene su u Konjicu u našem Casoer Gym i u Garden City hotel resort. Provjere i sparinge pored Casper Gym – a odradili smo u KBS „Titanium“ i u „Super Pro kickboxing akademiji „ u Sarajevu. Urađene su jake i kvalitetne pripreme i naš takmičar ovaj veliki turnir dočekuje izrazito spreman i što je najvažnije, zdrav i bez povreda. Džan će nastupati u disciplini low3 kick na – 60 kg. junior, a u njegovoj kategoriji ima ukupno 14 takmičara. Očekujemo vrlo dobar nastup našeg takmičara i nadamo se da može do medalje za svoju Bosnu i Hercegovinu, grad Konjic i Klub KBS „Balkan“ Konjic.

Hvala svima koji su na bilo koji način pomogli da Džan uzme učešće na ovom Svjetskom prvenstvu i obećavamo da ćemo dati sve od sebe i pokušati pomrsiti računa i planove svima u našoj grupi“, riječi su trenera Asmara Imamovića.

(Ismet Nimanović/Sportske.ba)


Nastavi čitati

Ostalo

Najbolji bh. kadeti i juniori putuju na Svjetsko prvenstvo u kickboxu u Italiji

Objavljeno prije

 

Autor

Od 1. do 9. oktobra 2022. godine kickbox reprezentacija Bosne i Hercegovine učestvovat će na Svjetskom prvenstvu u kickboxu za kadete i juniore koje se održava u Italiji.

Prijavljeno je 2.500 takmičara iz 62 države. Našu zemlju predstavljat će 53 borca iz čitave Bosne i Hercegovine. Iz Kantona Sarajevo nastupit će četiri reprezentativca Nuh Hebibović, Tarik Okerić, Faris Aljić i Bilal Hodžić koji dolaze iz kickboxing akademije Ilidža i kluba borilačkih vještina Taekyon iz Sarajeva.

– Kickboxing akademija Ilidža i klub borilačkih vještina Taekyon imaju odličnu saradnju. Naša četiri borca zajedno su trenirala posljednjih sedmica i nadamo se da ćemo se iz Italije vratiti barem sa jednom medaljom. Sportisti su najbolji ambasadori Bosne i Hercegovine i ponosni smo kada smo u prilici da naši članovi na svjetskim i evropskim prvenstvima predstavljaju Bosnu i Hercegovinu – kaže Nermin Bašović, trener kickboxing akademije Ilidža koji se na Svjetskom prvenstvu za seniore u Francuskoj 2003. godine okitio zlatnom medaljom i te godine je proglašen za najboljeg sportistu BiH.


Nastavi čitati

Ostali sportovi

Uspješan nastup plivača SPID-a na igrama Oaze

Objavljeno prije

 

Autor

Takmičari Plivačkog kluba SPID iz Sarajeva imali su danas uspješan nastup na Sportskim igrama Oaze.

Tradicionalno takmičenje, u disciplini plivanje, je održano na Olimpijskom bazenu Otoka u Sarajevu.

Plivači SPID-a imali su 16 startova, te su osvojili ukupno 11 medalja, od čega pet zlatnih, te po tri srebrne i bronzane.

Sa dvije zlatne medalje svoj nastup je okončala Lejla Cakić, dok je isti učinak srebrnog sjaja imao Ahmed Mašetić. Zlato i bronza pripali su Kenanu Kovačeviću, kao i Jasminu Stanaru.

Na pobjedničko postolje penjali su se još Nedim Njemčević koji je bio zlatni, Merjem Islamagić je osvojila srebro, te Azemina Hrustić bronzu.

Boje kluba na ovom takmičenju branio je i Stefan Đorđević, stručni štab činili su Ilda Kukuruzović, Tarik Kurtanović i Adnan Hadžović.


Nastavi čitati

NAJČITANIJE