PODIJELI

Za nešto više od sedmice, 24. augusta, najbolji svjetski skakači i skakačice u vodu će petu godinu uzastopno prikazati svoje raskošno umijeće na Starom mostu, na pretposljednjoj stanici Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2019. Šta stoji iza spektakularnih skokova koji već nekoliko ljeta oduzimaju dah publici u Mostaru?

Cliff diving je ekstremni sport u punom smislu: uzbudljiv, napet i – opasan. Takmičari, pored savršene tehnike i fizičke pripremljenosti, moraju posjedovati mentalnu snagu, disciplinu i odvažnost. Iza svakog elegantnog skoka, izvedenog s lakoćom i bez napora, stoji ogroman rad i mukotrpan trening, a čak i najmanja greška može značiti razliku između pobjede i poraza.

Koliko je ovaj sport zahtjevan i izazovan, da se vidjeti iz samo nekoliko pokazatelja.

Na Red Bull Cliff Diving takmičenjima, muškarci skokove izvode s platforme visoke 27 metara (što odgovara visini prosječne osmospratnice), dok je platforma za žene ‘nešto niža’ – 21 metar.

Skakači u slobodnom padu provedu 3 sekunde, i za to vrijeme trebaju izvesti niz kompleksnih zračnih manevara i figura koje sačinjavaju skok. Te figure mogu, na primjer, uključivati petostruki salto, trostruki salto s četiri vijka ili dvostruki salto s čak pet vijaka!

U ove tri sekunde skakači dostižu brzinu koja u trenutku ulaska u vodu iznosi čak više od 85 km/h. Pri toj brzini, u trenutku udaru o vodu tijelo skakača trpi silu i do 5 g. Pad pljoštimice (poznat kao ‘palačinka’ ili ‘daska’) pri skoku s 27-metarske skakaonice uporediv je s padom na beton sa 13 metara visine.

Pobjede i rekordi

Druge brojke, jednako impresivne, opisuju individualna dostignuća u Red Bull Cliff Diving Svjetskom prvenstvu. Naravno, riječ je o pobjedama i rekordima.

Kada je u pitanju broj pobjeda, neprikosnoven je Englez Gary Hunt s 38 pobjeda na 77 do sada održanih takmičenja (jedini je skakač koji je nastupio na svim takmičenjima još od prvog izdanja prvenstva 2009. godine). Prvi je i po broju titula – ima ih čak sedam, a smiješi mu se i osma, koju bi vrlo lako mogao proslaviti u Mostaru. Nedavno se domogao i ‘svetog grala’ cliff divinga: na takmičenju u Bejrutu svih pet sudija je njegov skok nagradilo čistim desetkama.

Za do danas izvedenih 4.390 takmičarskih skokova dodijeljeno je 126 desetki, a zanimljivo je da u ovoj kategoriji Hunt nije prvi: najviše desetki (37) je osvojio Rus Artem Silchenko, prvak iz sezone 2017. No, Britanac ih ima svega nekoliko manje (34) i mogao bi već ove godine dodati i ovaj rekord svojoj listi.

U konkurenciji žena, Rhiannan Iffland nije ništa manje dominantna od Hunta, osim što ima kraći staž. Australka je prije četiri godine debitovala kao takmičarka s pozivnicom, i od tada je sakupila 16 pobjeda na 22 takmičenja. U tri godine se tri puta okitila titulom, a na pragu je da osvoji i četvrtu.

Da li će u Mostaru 24. augusta pasti još poneki rekord, ostaje tek da se vidi, ali ono što se pouzdano može očekivati jeste mnogo fantastičnih skokova i još jedan spektakl na Starom mostu, kada svjetska cliff diving elita po peti put posjeti grad na Neretvi.

PODIJELI