PODIJELI

Ivan i Nikola Šarčević braća su, čije je porijeklo iz BiH. Od Ugljevika. Otac je bio solidan zonski igrač ondašnje “Šaban” lige.

Krajem osamdesetih Vajo Šarčević je trbuhom za kruhom krenuo u “bijeli svijet”. I skrasio se u Beču, čiji je stanovnik tridesetak godina.

S Ivanom i Nikolom je druga priča. Oba su rođeni u Beču. Vajina dva sina su nogometaši. Ivan defanzivac i “šestica”, a Nikola je golman. Vrhunski potencijal, procjenjuju treneri specijalisti u Austriji i Srbiji.

  

Ivan je rođen 2001.godine. Zanimljivo je da ga hoće i bh.i austrijska reprezentacija. Za BiH je sakupio desetak nastupa u kadetskoj reprezentaciji. Igrajući kod Sakiba Malkočevića osvojio je u kratko vrijeme tri trofeja, igrao kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, na koje su se kadeti BiH plasirali. Kako je u odsustvu Malkočevića kriterij za odabir najboljih poremećen, Ivan je prihvatio poziv “domaće” austrijske reprezentacije. Nedavno je u susretu 18.reprezentacija Austrije i Njemačke osamnaestogodišnji Šarčević bio najbolji igrač utakmice. Na društvenim mrežama vrti se “ringišpil” kojim je Ivan besplatno provozao njemačke reprezentativce.

Već dvije godine je u “Jugen” timu Wolfsburga, na korak do profi ugovora. Na slatkim je mukama, jer može birati za koju će reprezentaciju nakon 21.godine igrati.

Mlađi brat Nikola tek će krajem decembra napuniti trinaest godina. Nikola je nebrušeni fudbalski dragulj. I on je počeo igrati u Beču. Trenutno je pod ugovorom u SK Rapid Wien. Nedavno je Nikola na kampu “Igraj za Srbiju”, dobio najviše ocjene struke. Sjajne preporuke. Otvorili su mu u FS Srbije “karton” i, kao daleko najmlađeg predložili za U 15 reprezentaciju Srbije. U NSBiH tradicionalno šute. Ne zato što se zove Nikola. Pasivni su i kad se zove Nikola, Samir, Damir, Miloš, Uroš…

Super talentirani Nikola branit će od septembra za reprezentaciju Beča. Srce ga vuče u Srbiju, igrački je stasao u Austriji. Za koju igra stariji Ivan. I Nikola i Ivan na meti su brojnih skauta i menadžera. Sve ponude vaga otac Vajo. Koji u šali kaže.

“Ako se odlučim i “poradim” na tome, s još dva tri sina sastavljat ću balkanske reprezentacije”, -kaže poluozbiljno Vajo Šarčević, ponosni otac Ivana i Nikole.

Za sada tu “titulu”, da sastavlja “balkanske” reprezentacije, ima samo čuveni menadžer svjetskog glasa Fali Ramadani. U svim “našim” reprezentacijama Ramadani ima svoje igrače, ali Vajo bolje stoji. On ima sinove. Nije nemoguće da za se za koju godinu braća Šarčević nađu na suprotnim stranama. Fudbal piše zanimljive i nepredvidive priče.

S.R.

PODIJELI