PODIJELI

Prosavljeni bh. košarkaš i uspješni stručnjak Nenad Marković će i sljedeće sezone sjediti na klupi Gaziantepa.

Iako je turski savez značajano poooštrio kriterije za trenere u Superligi Marković će i dalje raditi u Turskoj.

Od sada će većina ekipa imati striktno domaće trenere. Samo treneri sa većim rezultatima tokom karijere mogu dobiti posao u Turskoj, a kriteriji za posao izgledaju ovako:

– Da je imao posao asistenta u reprezentacijama tokom posljednja tri evropska i svjetska prvenstva ili da je na Olimpijskim igrama posao prvog pomoćnika.

– Da je u posljednjih pet sezona bio prvi asistent u ekipi iz Eurolige.

– Da je u posljednjih pet godina radio kao trener najboljih timova u Španiji, Francuskoj, Litvaniji, Grčkoj, Italiji ili Njemačkoj ili u timovima koji su igrali barem jedno polufinale VTB lige ili barem jedno finale ABA lige.

– Da je u proteklih pet sezona radio kao trener ili pomoćnik u nekom NBA timu ili da je kao trener barem jednom u karijeri osvojio titulu prvaka.

– Da je bio glavni trener u NCAA timu koji je barem jednom u proteklih pet godina ostvario plasman na završni turnir ili da je ostvario jedan plasman na završni turnir NCAA lige u karijeri.

Iako legenda bh. košarke ne ispunjava ovako rigorozne zahtjeve, dobra vijest je da Nenad Marković ipak ostaje za kormilom Gaziantepa. Nova pravila se, naime, ne odnose na stručnjake koji imaju važeći ugovor sa nekim turskim klubom.

Inače, navedena pravila koja se odnose na strane stručnjake ispunjava samo Željko Obradović, trener Fenerbahcea.

PODIJELI