PODIJELI

Gradačac je oduvijek bio nepresušan izvor talentovanih nogometaša, kao i naša zemlja BiH ali se njihovom razvoju poklanjalo vrlo malo pažnje, tako da su mnogi talenti propali ili napustili nogomet. Upornost i rad su najveći uslovi da se istraje na nogometnim terenima i da se počnu ostvarivati zacrtani ciljevi. Jedan od takvih talenata,koji je svojim upornim radom i ljubavi prema nogometnoj igri stigao do austrijskih terena i tamo, kao što je i ovdje, nemilosrdno počeo da trese protivničke mreže je Rijad Husić.

Husić Rijad je svoje prve nogometne korake započeo sa šest godina u NK Zvijezda iz Gradačca 2008. godine. Poslije godinu dana prelazi u Š.N. Tempo zbog boljih uslova za treniranje i napredovanje i tu ostaje do 2016. godine, prošavši sve selekcije kluba. Tu se izgradio na poziciji lijevog krila i špica iako je počesto igrao i na desnom krilu. Na mnogim turnirima na kojima je nastupao za ekipu Tempa bio je ili najbolji strijelac ili najbolji igrač turnira, tako da mu sobu krase mnogobrojni trofeji koje je osvojio igrajući u tom periodu. Sve to je ostvario jer je imao odlične predispozicije, bio je najbrži nogometaš, odlikuje ga velika brzina i izuzetan je u duelima jedan na jedan. To su one karakteristike koje odlikuju dobra krila i uz onaj njegov, mogli bismo reći, urođeni osjećaj za gol koji odlikuje velike golgetere. Međutim u igri ga krasi i kolektivan duh i ne teži da samo on trese mreže, nego je nogometaš sa puno asistencija prema ostalim napadačima.

Sa nepunih petnaest godina, kao izuzetan talenat, odlazi u Austriju i počinje da igra za S.C.Macabi Wien, prvo za U-16, pa za U-18 a sada je, sa nepunih osamnaest godina, prvotimac ove ekipe. Klub nastupa u Oberlige B i trenutno je na drugoj poziciji, bod zaostatka za prvim, sa dobrim izgledima da se na kraju sezone nađe u višem rangu. Velike zasluge za to ima i naš Rijad Husić koji je u 22 utakmice postigao 21 pogodak a i najbolji je asistent u ekipi, samo na zadnjoj utakmici je bio trostruki asistent.

Žalosno je što ovakvi talenti i već oformljeni nogometaši svoj talenat i znanje rasipaju po evropskim terenima, dok mi olako napravimo dobre nogometaše, uložimo u njih a onda ih olako prepustimo da se sami snalaze. Rijad Husić se snašao ali mu je potajna želja da zaigra za jednu od selekcija sa najdražim grbom, grbom njegove BiH. Možda bi i neki od selektora trebali da zabilježe ovo ime jer sada smo u fazi podmlađivanja naše selekcije, pa treba obratiti pažnju na sve ove nogometaše koji u Evropi prolaze kroz jaču obuku i igraju u jačim ligama, pogotovo strijelce ovakvog osjećaja za gol kao što je Rijad Husić.

(Suad Krajnović/Sportske.ba)

PODIJELI