PODIJELI

Robert Prosinečki još nekoliko sati je selektor BiH. Za jedan sat počet će sjednica Izvršnog odbora NSBiH. Jedina tačka dnevnog reda je “selektorovo ostavka”.

Premda se očekuje da Izvršni odbor “zamoli” selektora i da nastavi, odnosno završki posao do kraja, malo je vjerovatno da će Prosinečki promijeniti svoju odluku. Ma šta mu zamjerali, selektor drži do riječi. I kladionice “govore” da će bh.reprezentaciju do kraja voditi novi trener.

Prosinečki se u noći s ponedjeljka na utorak oprostio od najbližih saradnika. Na večeru je pozvao odane prijatelje i “pomoćno osoblje” Saveza. Zvao je i čelnika NSBiH, ali je umjesto funkcionera stigla poruka.

“Večerajte, mene ne čekajte”!

Bio je to jasan signal i poruka selektoru. Saznajemo kako Savez ima adut kako zaustaviti selektora.

“Prosinečki je brzopleto reagovao. On ne računa na to da bi moga platiti “penale” ako jednostrano raskine ugovor”-, otkrio nam je član Izvršnog odbora NSBiH.

Na današnjoj sjednici nogometne vlade ništa se neće desiti spektakularno. Prosinečki će dati izvještaj, potom još jednom potvrditi svoj stav odnosno ostavku. Vrlo je vjerovatno da će nogometna vlada odbiti ostavku i “primorati” selektora da nastavi posao.

Desi li se ipak, da Prosinečki ostane pri svojoj odluci, tada reprezentacija ostaje bez selektora i kreće kampanja za izbor nasljednika Prosinečkog. Vinko Marinović ima najveće šanse da preuzme A tim. U tom slučaju trazit će se selektor mlade reprezentacije. Puno je kombinacija, špekulacija, raznih scenarija.

Od 1996.godine do danas nogometna vlada redom je smjenjivala ova imena: Fuad Muzurović, Džemaludin Mušović, Faruk Hadžibegić, Mišo Smajlović, Blaž Slišković, pa opet Muzurović, zatim Meho Kodro, pa Miroslav Blažević, Safet Sušić, Mehmed Baždarević i evo sada Prosinečki.
Evo i glavnih “igrača” koji su od prilike do prilike vodili NSBiH: Jusuf Pušina, Iljo Dominković, Suljo Čolaković, Milan Jelić, Josip Bevanda, Zlatan Mijo Jelić, Ivan Beus, Mensur Bašić, Mile Kovačević, Dragan Kulina, Bajro Bačić, Avdo Mešić, Elvedin Begić i drugi.

(M.M./Sportske.ba)

PODIJELI