PODIJELI

Izvršni komitet Fudbalskog saveza Kosova saopštio je da je potresen informacijom da su roditelji Ilije Ivića, mladog srpskog fudbalera iz Gračanice koji igra za prištinski klub “Flamurtari”, dobili otkaz u institucijama gdje su radili, a koje finansira Srbija, zato što je Ilija prihvatio da igra za kosovsku reprezentaciju U19.

Ilijina majka je radila kao civilni službenik u opštini Gračanica, koja je u okviru kosovskog sistema, a otac u prosvjeti.

FSK oštro je osudio ovaj “kukavički čin” koji su poduzeli rukovodioci institucija koje funkcionišu u sklopu kosovskog sistema i oni u srpskom “čiji je cilj zastrašivnje srpskih građana koji Kosovo vide kao svoju zemlju i koji žele da doprinesu razvoju i unaprijeđenju fudbala”.

Dodaje se da je za žaljenje koliko je “srpski pritisak rasprostranjen u srpskoj zajednici na Kosovu, da se ne dopušta talentovanom fudbaleru da razvije svoju karijeru kako želi”.

Savez je pozvao kosovske i međunarodne institucije ali i UEFA-u i FIFA-u da snažno reaguje u “sprječavanju takvih diskriminatornih pojava”.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

PODIJELI