Connect with us

BH talenti

Rođen je u Austriji, fudbalski je biser, a dileme nema – bira dres BiH!

Objavljeno prije

,

U zeničkom Trening centru Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine od 26. do 29. jula održan je ljetni kamp za U-17 reprezentativce Bosne i Hercegovine. Selektor Nermin Šabić provjeravao je kadete iz domaćeg prvenstva, kao i njihove vršnjake iz dijaspore koji su svojim nastupima skrenuli pažnju stručnog štaba U-17 reprezentacije BiH.

Da BiH ima svijetlu nogometnu budućnost potvrđuju ovaj i slični kampovi na kojima se pojave istinski nogometni biseri željni dokazivanja u najdražem dresu.

Edin Botić jedan je od tih bisera koji je svojim odličnim nastupima u Austriji skrenuo pažnju selektora Šabića.

Svoj talenat, požrtvovanost i profesionalan odnos Edin je pokazao na navedenom okupljanju BH kadeta u Zenici.

Rođen je austrijskom gradu Wels, gdje je kao 4-godišnjak počeo sa prvim treninzima u WSC Hertha Wels. Edinova mama je rođena u Njemačkoj, ali su njeni roditelji porijeklom iz Zenice, dok je Edinov otac porijeklom iz Kotor Varoša.

Sedam godina je nosio dres Herthe iz Welsa nakon čega je dobio poziv SV Ried-a, gdje i danas nastupa. Igra na poziciji zadnjeg veznog, a često i na poziciji stopera.

Ono što ohrabruje jeste činjenica da Edin, kao i mnogi drugi igrači rođeni izvan BiH, nemaju dilemu koji nacionalni dres odabrati, a na onima koji vode brigu o mladim igračima izvan granica BiH je odgovornost da prate njihove nastupe i pravovremeno reaguju radi njihovog pravovremenog angažmana u reprezentaciji BiH.


BH talenti

Bosanca iz Slovenije prate Juventus, Inter, Atalanta…

Objavljeno prije

 

Autor

Braća Handanović, Šiljak, Karić, Vugdalić, Dedić, Ljubijankić.., samo su neki od nogometaša koji vuku porijeklo iz BiH, a nastupali su za reprezentaciju Slovenije.

Još jedan istinski dragulj igra za Sloveniju, ali ga srce vuče prema domovini njegovih roditelja.

Leo Jusić ima samo šesnaest godina i slovi kao najveći potencijal u Sloveniji.

Donedavno je nosio dres Domžala, a sada je član slovenskog prvoligaša Bravo.

O karijeri super talentiranog Jusića brine njegov “impressario”  Nusret Jašari, jedan od utjecajnijih menadžera u nogometnom svijetu.

“Jusić je defanzivac,  stoper visok 190 cm.  Jako je brz,  motoričan, čita jako dobro igru . Kapiten i rođeni lider. Superioran je u igri glavom”- opisuje struka nogometni potencijal Lea Jusića.

Za Jusića zanimanje pokazuju vodeći italijanski klubovi. Skauti Milana, Juventusa, Intera, Atalante prate igre perspektivnog Jusića.

Da li će struka NSBiH reagirati ili će čekati da Jusića kaparišu Slovenci, vrijeme će pokazati.

M. K.


Nastavi čitati

BH talenti

Emrah Bradarić ide očevim stopama

Objavljeno prije

 

Autor

Bradarić je poznato nogometno prezime u Maglaju i Zenici.

Ekrem je prijeratni igrač Natrona, Slobode, Čelika, Rijeke i još nekih domaćih i inostranih klubova.

Iako stoper mogao je “pokriti” više pozicija. Jednom je, nastupajući za Rijeku, desetak minuta branio. Uspješno. Kao što je korektno igrao gdje god je trenerima trebalo.

Njegov sin Mirza (2000.godište) prošao je školu Čelika i Sarajeva. Kada je završio juniorski staž morao je na kaljenje. Profi ugovori bili su rezervirani za “povlaštene talente”.

Ni Ekrem nije imao jaka leđa. Sve što je postigao bilo je vlastitim talentom i radom. Osobine koje su tada još, kako tako prolazile.

Na scenu dolazi treći iz čuvene nogometne loze. Emrah Bradarić. S kadetima Čelika, kao dvostruki strijelac, osvojio je državno prvenstvo. Struka tvrdi da se radi o izuzetnom dragulju. Znaju to i u Čeliku. Znaju i oni što selektiraju igrače za državne selekcije.

Emrahu ne treba ništa, osim šanse da na reprezentativnim okupljanjima potencijalnih Zmajeva pokaže svoj raskošni potencijal.

S.R.


Nastavi čitati

BH talenti

Nogometni turnir nada: Na Vlašiću briljirali Irman Zolota i Hamed Marić

Objavljeno prije

 

Autor

Završen je jedan od najuspješnijih i najbolje organiziranih internacionalnih fudbalskih turnira na Vlašiću za dječake od 10 i 12.godina, a u organizaciji SRC “Vlašić”. Promotori turnira bili su fudbalske legende gospodin Predrag Pašić i Ivan Gudelj.

Jedan od onih koji je bio na čelu ovog divnog događaja i dao najveći doprinos, bio je poznati fudbalski trener, Travničan Adnan Hodžić. Koji je fudbalsku stručnost odnio u daleku Afriku, u kojoj je ostavio, ne samo svoje, nego i ime svog Travnika i svoje Bosne i Hercegovine.

Uz spomenutu dvojicu Hodžić je bio i jedan od promotora turnira.

Pozdravnim govorom goste i sudionike pozdravio je Fadil Mešan, jedan od najsvestranijih sportskih radnika u ovom dijelu Evrope. Umjesto načelnika Kenana Dautovića turnir je otvorio Fadil Mešan.

Dautović je učesnicima poslao poruku izvinjenja, u kojoj im je poželio uspješan nastup, uz obećanje, da će turnir ubuduće biti tradicionalni.

Irman Zolota, član Vlašića iz Turbeta i veležovac Hamed Marić, po mnogima pokazali su najviše. Pred njima je lijepa perspektiva. Ako se budu razvijali kako treba “smiješi” im se lijepa perspektiva.

Sve čestitke organizatorima i trenerima kampa.

F.M.


Nastavi čitati

NAJČITANIJE