PODIJELI

Golman Red Bull Salzburga Cican Stanković već četiri sezone austrijskog prvaka u koji je došao iz Grodiga, člana regionalne austrijske lige.

‘’Jako sam zadovoljan u Salzburgu, a ako odem – to će biti samo top klub koji se bori za titulu. Ne privlači me odlazak u neku ekipu iz najjačih liga koja je u sredini tabele, ili se bori za opstanak. Salzburg se bori za trofeje svake sezone, igra Ligu prvaka ili Ligu Evrope, a to sasvim zadovoljava moja ambicije – kaže Stanković.
Ako ipak ode, ima ligu koja je njegov favorit…

– Branim u Austriji i najbliža mi je njemačka Bundesliga. Isti je jezik i ne bih imao tu barijeru, za razliku od Italije ili Španije, gdje bi mi vjerovatno trebalo vremena da se prilagodim.

27.-godišnji golman je rođen u Bosni Hercegovini, u Bijeljini, ali je kao petogodišnjak odselio u Austriju.

Branio je u mlađim selekcijama austijske reprezentacije, a u nedavno završenim kvalifikacijama stao je i na gol seniorske selekcije – igrao je u četiri meča, protiv Poljske, Slovenije, Izraela i Letonije. Svaki po 90 minuta, primio je samo jedan gol…

– Povrijedio sam se protiv Napolija u Ligi prvaka u oktobru i to me je malo izbacilo iz ritma, pauzirao sam, ali sam se oporavio. Prije povrede sam bio prvi golman reprezentacije, vjerujem da ću se nakon oporavka vratiti na gol Austrije. Dolazi Evropsko prvenstvo i ta perspektiva izgleda sjajno. Nadam se da ću braniti i da će me poslužiti zdravlje’’ kazao je Stanković za podgoričke Vijesti.

PODIJELI