PODIJELI

22 kola su prošla u ruskom šampionatu sve dok na snagu nije stupila suspenzija šampionata zbog pandemije korona virusa.

U danima bez fudbala, tamošnji portal sportbox.ru objavio je interesantan tekst, čija je tematika – idealna postava sastavljena od igrača sa prostora bivše Jugoslavije.

Mnogo je igrača sa balkanskih prostora koji su dali svog udjela u igrama ruskih klubova, pa su se tamošnji novinari dobro potrudili da ih smjeste u jednu zajedničku cjelinu, osmišljenju u formaciji 4-1-3-2.

Pa krenimo redom, naravno od golmanske pozicije.

Nju zauzima hrvatski čuvar mreže Stipe Pletikosa, koji je u ruskoj Premijer ligi branio boje moskovskog Spartaka i Rostova, sa kojim je osvojio Kup 2014. godine.

Bedem ispred njega čine tri srpska i jedan hrvatski internacionalac. Kraj desne aut-linije u ovom timu djeluje kapiten “orlova” Branislav Ivanović, koji je prije odlaska u Čelsi nastupao za Lokomotivu iz prestonice sa kojom je prigrlio trofej u Kupu 2007. godine, a sada je član Zenita sa kojim ima titulu iz prošle sezone.

Na suprotnoj strani je Aleksandar Luković, koji je takođe dio karijere (četiri godine) proveo u timu iz Sankt Peterburga, dok štoperski tandem čine Nemanja Vidić (Spartak Moskva) i Vedran Ćorluka, koji je od 2012. godine neizostavni dio Lokomotive.

U ovoj ekipi je samo jedan fudbaler iz BiH, i to na mjestu zadnjeg veznog, a riječ je o Elviru Rahimiću, koji je 13 godina igrao za CSKA i za to vrijeme uknjižio čak 347 nastupa, uz šest golova.

Ostatak sredine terena pripada srpskim internacionalcima Milošu Krasiću i Zoranu Tošiću, nekadašnjim Rahimićevim saigračima u CSKA, te Ognjenu Koromanu, koji je nosio dres tri kluba iz ruske elite: moskovskog Dinama, Krila Sovjetov i Tereka.

Na kraju, u napadu je jedno mjesto zauzeo sadašnji trener Partizana Savo Milošević, kojem je jedna sezona u Rusiji (2008. u Rubinu, 16 utakmica, tri gola) bila dovoljna da se nađe u ovom izboru.

Društvo mu pravi Hrvat Ivica Olić, koji se u Rusiju otisnuo 2003. godine iz Dinama, prešavši na period od četiri godine u već pomenuti CSKA, gdje je pružao sjajne partije i na 118 utakmica postigao 43 gola.

PODIJELI