PODIJELI

Eric Cantona je imao blistavu karijeru u Engleskoj, ali stvari su mogle biti mnogo drugačije za njega, piše Marca.

Članovi tima Atletico Madrida Angel Castillo i Daniel Munoz imali su kontakte širom Europe i bili su zaduženi za otkrivanje talenata. Jedan od njih, Mita Stojković, igrao je ključnu ulogu u dovođenju Predraga Mijatovića u La Ligu, a njihov čovjek u Francuskoj bio je Toni Ballester.

Ballester se sprijateljio s mladim i impulzivnim francuskim napadačem o kojem je govorio veoma pohvalno, ali je spomenuo i da je ovaj mladić i ranije ulazio u sukobe sa svojim trenerima.

Cantona, koji se nije uspio probiti u Marseilleu, dok je bio u Nimesu je kažnjen zbog gađanja suca loptom, zbog čega je zaradio jednomjesečnu suspenziju. Poslije vrijeđanja komisije koja mu je dodijelila kaznu, suspenzija je povećana na dva mjeseca, i već tada je najavio povlačenje iz nogometa iako je imao svega 25 godina.

 

Ballester je 1991. godine pokušao uvjeriti Cantonu da ode u klub koji mu pristaje: Atletico Madrid. Pregovori su vođeni, ali kamen spoticanja bila je plata. Zbog financijskih ograničenja s kojima se klub suočavao, kao i problematične prošlosti Cantone, Atletico je oklijevao dok je Ballester pokušao uvjeriti klub da ga potpišu.

Izbornik Francuske Michel Platini želio je da Cantona bude sudionik Europskog prvenstva 1992. godine i preporučio mu je da se preseli u Englesku, a Cantona je to i učinio. Nakon kraćeg vremena provedenog u Leedsu, napadač je potpisao za Manchester United.

Atletico na kraju nije toliko loše prošao. Osvojio je Copa del Rey 1992. godine pobijedivši Real Madrid na stadionu Santiago Bernabeu zahvaljujući golovima napadača Bernda Schustera i Paula Futre.

PODIJELI