Connect with us

BH Reprezentacija

Safet Sušić za Sportske.ba: Niko me nije zvao iz NSBiH

Objavljeno prije

,

Safet Sušić je po mnogima najuspješniji bh.selektor. Jedini koji je odveo BiH na Svjetsko prvenstvo.

Sušić je na ružan način smjenjen, a bh.nogomet je njegovim odlaskom još više padao na FIFA rang-listi. Njegovom nasljedniku Mehmedu Baždareviću pošlo je za rukom da izbori tek “baraž”.

Pape se gospodski povukao. Što se još može reći još za Roberta Prosinečkog. Sušić je o svojim prethodnicima govorio biranim riječima. Čak i kad je javnost tražila selektorovu glavu.

Manje više svi bh.navijači uvjereni su da smo sudijskom krađom protiv Nigerije onemogućeni da se plasiramo dalje. Ipak, neki su smatrali tada i poslije Mundijala da je Sušić krivac što nismo otišli u drugi krug.

Tek sada, nakon dva promašena ciklusa, vidimo gdje su nas dovele egzibicije nogometne vlade nakon što su se riješili Sušića.

Bh.stručnjaka “pronašli” smo u Parizu.

“Nemam ti šta reći. Prosinečki jeste selektor, ali nije jedini krivac. Imamo mogućnost preko Lige nacije da odemo na Evropsko prvenstvo”- kazao je Pape.

Zanimalo nas je da li su ga kontaktirali iz NSBiH.

– Niko me nije zvao iz Saveza. I ne očekujem, jer je Prosinečki selektor. Pitanje je hoće li Izvršni odbor usvojiti njegovu ostavku. Prosinečki treba podršku da bi ostvario cilj. Nemam šta više reći. Da su me zvali, ja bih vam rekao. U Sarajevo dolazim u decembru ili januaru- izjavio je za Sportske.ba Safet Sušić.

(Sportske.ba)


BH Reprezentacija

Bosansko fudbalsko sijelo u Kuvajtu

Objavljeno prije

 

Autor

U Kuvajtu, hiljadama kilometara od Sarajeva spontano je ogranizirano “bosansko sijelo” trenera.

Istina, nisu svi Bosanci, za “sinijom” se okupila bivša “Juga”.

Asmir Somun, jedan od najboljih trenera specijalista, pozvao je na večeru kolege i prijatelje iz Makedonije, Slovenije, Srbije…

Povod svečan. Nešto najbolje što se može desiti.

“Okupili smo se na moj poziv, jer sam saznao da ću dobiti sina. Organizovali smo večeru i druženje.

Došli su: Jugoslav Trenchovski iz Makedonije, trener Al Arabi U-21 ekipe, zatim Zoltan Dognar iz Srbije, trener golmana u Jahra SC, pa Sandi Sejdinovski iz Slovenije, glavni tener u Jahra SC. Došao je i Narsej Mubi, asistent trener u Jahra SC. Naravno i naši Rusmir Cviko, Dino Prljača, Elvis Karić- kaže sretan Asmir Somun, koji uživa zapažen rejting u Kuvajtu.

Zanimanje za bh. trenere dodatno je poraslo dolaskom Rusmira Cvike, doskorašnjeg trenera bh. reprezentacije u Al Arabi.

Cviko je zaredao s odličnim rezultatima u prvenstvu i Kupu. Preuzeo je “rashodovanu” ekipu i za kratko vrijeme doveo u poziciju da se bori za naslov.

Cviko je za asistente angažirao iskusnog Dinu Prljaču i Elvisa Karića. Prljača je godinama radio na raznim pozicijama, kao trener golmana, potom trener asistent, pa kao glavni trener i sportski direktor, što ga čini kompletnim. Karić je nekada bio jedan od najboljih golmana u BiH, što je potvrdio i kao trener specijalista radeći u Želji.

Cviko se još jednom pokazao kao vrlo kolegijalan i zahvalan. Radeći u Kini u svoj “stožer” je uzeo Đelaludina Muharemovića, Šarića, Hidića i Seferovića. Kamo sreće da i drugi, pogotovo iskusniji stručnjaci, koji godinama rade vani, angažiraju trenere iz BiH.

(E.R )


Nastavi čitati

BH Reprezentacija

Juniorke BiH saznale protivnike u kvalifikacijama za EURO

Objavljeno prije

 

Autor

Nakon kadetkinja, danas su i juniorske reprezentativke Bosne i Hercegovine saznale imena protivnika u kvalifikacijama za EURO 2023.

U sjedištu UEFA u Nyonu održan je žrijeb, a ženska U-19 reprezentacija BiH će u grupi A6 za protivnike imati selekcije Austrije, Italije i Grčke.

Kvalifikacioni turnir je na programu od 5. do 11. aprila 2023. godine u Italiji.


Nastavi čitati

BH Reprezentacija

Kadetkinje BIH uoči žrijeba dobile priznanje UEFA-e, a potom saznale i protivnike u kvalifikacijama

Objavljeno prije

 

Autor

FOTO: UEFA

U sjedištu UEFA u Nyonu danas je održan žrijeb druge runde kvalifikacija za EURO 2023. za kadetkinje.

Prije početka žrijeba našoj selekciji je uručena nagrada za fair-play za nastup na Evropskom prvenstvu koje je ove godine održano u Bosni i Hercegovini.

Priznanje je u ime naše selekcije primila kadetska reprezentativka Nina Brnić koja je na žrijebu izvlačila kuglice.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine smještena je u grupu B2 sa selekcijama Kazahstana, Azerbejdžana i Crne Gore.

Kvalifikacioni turnir će biti održan u našoj zemlji od 22. do 28. marta 2023. godine.


Nastavi čitati

NAJČITANIJE