PODIJELI

Saldin Pezić je završio fudbalsko školovanje u Akademiji Linca. U kojoj je u svim selekcijama bio jedan od najboljih igrača. Nastupi u omladinskom timu naredne sezone nisu mu garantirali pomak, pa je odlučio napustiti “akademce”.

– Zbog reprezentacije želim igrati u jačoj konkurenciji- kaže ofanzivni veznjak Pezić.

Odlične igre na protekla dva kampa učvrstile su njegovu odluku da se odluči za jednu od boljih ponuda i okuša se u seniorskom timu.

– Na kampu u Lincu dobio sam pohvale za svoje igre. I u Minhenu su me selektori hvalili i preporučili da igram u višem rangu. I moja je želja da napredujem. Znam da me samo dobre igre mogu dovesti na selektorov spisak- rezonuje Pezić.

Saldin je veznjak, ofanzivni i zadnji vezni. Pas igra, sjajna tehnika i šut jače su njegove osobine. Na test utakmicama u Minhenu je imao desetak asistencija koje su saigrači pretvarali u pogotke. Sva tri selektora (Toni Karačić, Sakib Malkočević i Zoran Erbez) podvukla su Pezićevo ime. Kao potencijalnog reprezentativca. Po godištu (1999. rođen) pripada juniorskoj reprezentaciji. Ide mu u prilog što je u Minhenu bio i selektor bh. omladinaca Toni Karačić.

Pezić je prošao kompletnu školu u Lincu. Spretan je u igri s obje noge. Kao tandem sjajnih veznjaka u Minhenu su se izdvajali i dopunjavali Saldin Pezić i Edin Muminović, bh. nogometaš iz Italije.

Pezićev je igrački idol “zemljak” mu iz Kalesije Miralem Pjanić. Saldin je trenutno na odmoru u Kalesiji, gdje puni baterije za narednu sezonu.

Pjanić, Ahmetović, Husić, Ramić, Brzović, Brđanović, Mustafić, Hamzić, braća Čivić,Ibrić, Zulić, nogometaši su koji vuku korijene iz BiH. Pjanić je vanserijska klasa, planetarna zvijezda. Mirza Mustafić je nadolazeća bh. zvijezda i aktuelni omladinski reprezentativac BiH, dok su Ahmertović i Husić prekaljeni premijereligaški “vukovi”. Pezić i ostali pripadaju novoj generaciji potencijalnih Zmajeva.

PODIJELI