PODIJELI

Jučer je na vanrednoj sjednici NK Čelik odlučeno da će se slavni bh. klub od naredne sezone takmičiti u najnižem rangu bh. fudbala, Kantonalnoj ligi.

Ovu odluku donijelo je novo rukovodstvo kluba, koje je upravo jučer izabrano.

U Čeliku se u posljednjih godinu dana nije znalo ”ni ko pije, ni ko plaća”, a na kraju je ultimativnu cijenu morao platiti slavni bh. klub.

Nevažeći ugovori, nestajanje dokumentacije, oduzimanje bodova, nedobivanje licence za BHT Premijer ligu, tužbe, odlazak predsjednika Olguna…, sve ovo je doprinijelo onome čemu smo sinoć svjedočili.

Nije sramota ispasti iz BHT Premijer lige, nije sramota igrati niže rangove bh. fudbala, ali je sramota da se dozvoli da jedan klub ovakvog renomea bude primoran da moli za pomoć, te da navijači kluba svakoga dana strahuju da li će na Bilinom polju više ikada gledati crveno-crne dresove.

Samo jedan klub je doživio sličnu sudbinu u BiH, a to je mostarski Velež. Protjeran sa stadiona, bio je primoran sagraditi novi, bio na udaru brojnih kriminalnih i interesnih skupina koje su klub dovele na rub propasti, ali ugledao je svjetlo na kraju tunela u vidu Šemsudina Hasića, Džemila Šoše i ostalih.

Stvari su krenule napokon u pravom smjeru. Istina, Velež nije ispao u kantonalnu ligu, ali nije bio daleko od toga. Uspio je nekako preživiti u Prvoj ligi FBiH, te se nakon par godina uz prave ljude i pravo rukovodstvo vratiti tamo gdje pripada, skupa sa svojim vjerim Red Armyjem.

Čelik je u teškoj situaciji, trebao mu je jedan novi početak, a nadamo se da je to taj. Da bi došao do vrha moraš krenuti sa dna, a to upravo rade u zeničkom klubu.

Velež je izronio zahvaljujući Hasiću i ostalima, izronio je ”Stari” za one što ga vole, a tako će i Čelik, zbog svoje Zenice, zbog svog Bilinog polja, zbog svojih ”Robijaša” izroniti, te će za svoju 80. godišnjicu ponovo igrati BHT Premijer ligu.

 

(S.Tikveša/Sportske.ba)

 

PODIJELI