PODIJELI

Pored sarajevskog vječitog derbija, najveće utakmice za vrijeme Jugoslavije, a što se tiče timova iz Bosne i Hercegovine igrali su Velež i Željezničar. Ukupno 74 meča, a najveći i najvažniji su odigrali na neutralnom terenu. Bilo je to 24. maja 1981. u finalu Kupa maršala Tita na beogradskoj Marakani. U nezaboravnom bh. finalu koje je privuklo 50.000 gledalaca, bolji su bili “Rođeni“. U ukupnoj međusobnoj statistici Željo je bio bolji za 9 pobjeda, ali u svemu ostalome Velež je bio ispred kluba sa Grbavice.

Dovoljno je samo reći da su Mostarci bili ispred Želje na vječitoj tabeli Prve lige SFRJ, bh. klub sa najviše odigranih utakmica u Evropi, dali više fudbalera godine u Jugoslaviji, osvojili više trofeja, a 1989. godine na UEFA rang listi najboljih klubova Evrope Velež je bio plasiran na 43 poziciji. To je najdalji domet nekog bh. kluba svih vremena po rangu UEFA-e . Veležu su u leđa gledali giganti poput Evertona (rang 100), Olimpik Marseja (115), Napolija (125), Borusije Dortmund (158), Aston Vile (200)…

No, sa osamostaljenjem Bosne i Hercegovine, stanje se promijenilo i Velež je vrlo malo uspjeha imao protiv ljutog rivala. Posebno je problem bio gostujući teren i trebalo je da prođe 31 godina da Velež slavi u “Dolini ćupova“. Kako kažu Mostarci, trebalo je samo za trenera dovesti Feđu Dudića, mladog stručnjaka koji danas za navijače Veleža znači isto što i Jirgen Klop za Liverpul.

A prizivao je Feđa ovaj trijumf i rekao da će se tradicija srušiti. To samo mogu treneri koji vjeruju u sebe i svoj tim. Nakon poraza od Sarajeva, trebalo je podići ekipu i ići na dva vezana gostovanja. Feđa je na poseban način motivisao igrače. Slavio je prvo u Bijeljini kod “tvrdog“ Radnika i zatim na hladnoj Grbavici.

Kako Mostarci kažu, polako se vraća “crveni gigant“ u žižu javnosti bh. fudbala.

Sastav koji je danas savladao Želju na Grbavici svi ljubitelji fudbala su vidjeli, a ko nije imao priliku posmatrati meč uživo ili na nekom od tv operatera, lako se u današnje vrijeme interneta dođe do informacija.

Stoga, ekskluzivno samo u Sportskim.ba možemo vidjeti izvještaj iz 1988. godine kada su “Rođeni“ posljednji puta slavili na Grbavici.

Utakmica se igrala 3. septembra pred 10. 000 gledalaca, a strijelac pobjedonosnog gola za Velež bio je Vladimir-Vanja Gudelj, koji će nedugo nakon toga otići u Španiju i tamošnjeg prvoligaša Seltu, gdje će postati igračka legenda kluba iz Viga.

Za Velež i Želju su tada igrali neki od nenadmašnih fudbalskih majstora: Petranović, Hadžiabdić, Šišić, Đurasović, Jedvaj, Kajtaz, Gudelj, Repak, Karabeg, Tuce,Katana,Vidović,Hadžialagić, Bogdanović, Nikić…
(Mirsad Starčević/Sportske.ba)

PODIJELI