PODIJELI

Oni su istinski šampioni! Sportske i ljudske veličine. Osvojili su stotine medalja, titula, pobjeđivali na najvećim internacionalnim smotrama, ali su ostali ljudi. Sportske i ljudske gromade.

Šampioni se vraćaju na strunjače. Nekada najuspješniji džudisti BiH i Jugoslavije, danas penzioneri okupit će se 31.jula ove godine u Zvorniku.

U tri dana (31.07.- 2.08.) Bit će svega. Druženja, evociranja uspomena, roštiljade, vožnje čamcem, ali i borbi. Domaćin i organizator okupljanja džudista s ovih prostora je Dragan Božović. I sam nekad vrsni sportista. Koji je ostavio zapažen trag u sportu. Hotel “CENTRAL” bit će mjesto okupljanja, a osigurana je i sportska dvorana za nadmetanje “vitezova”.

Idejni tvorci ove ideje su Dragan Božović, Novica Todorović i Ivan Todorov. Sve je krenulo nakon najljepše humane priče sportske raje od “Triglava do Đevđelije”, koju su inicirali i organizirali Todorović i Todorov, kada su podijelili stotine paketa penzionerima džudistima, ali i drugim zaslužnim sportistima. Ta je akcija naišla na nepodijeljene simpatije na prostoru bivše države, ali i cijelog svijeta gdje godinama žive i rade nekada najjači ljudi. “Todor” je s ekipom napravio viber grupu i preko noći uvezao staru raju od Australije do Amerike. Probudili su se šampioni, iz arhive su povađene davno pohranjene crnobijele fotke, padale su šale, pričale zgode i nezgode s raznih takmičenja. I onda je Božović ponudio domaćinstvo u Zvorniku za sve koji žele druženje. Osvajači medalja, sudije, sportski radnici, danas realizirani ljudi, objeručke su prihvatili ideju okupljanja džudista. U petak 31.jula je istorijski dan, kada će se na jednom mjestu okupiti sportska krema iz cijelog svijeta. Sportisti su još jednom pokazali da za njih nema barijera. Oni ruše prepreke, grade mostove prijateljstva, sastavljaju pokidane veze. Primjer političarima.

N.T.

PODIJELI