PODIJELI

RAZGOVARAO: Adnan PLOČO

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrala je dvije utakmice u Ligi A, Lige nacija.

Selektor Duško Bajević za mečeve protiv Italije (1:1) i Poljske (poraz 2:1 op.a.) odlučio je dati šansu nekim fudbalerima koji ranije nisu dobijali pozive u A reprezentaciju.

Branimir Cipetić, Amir Hadžiahmetović, Haris Hajradinović su pokazali da se na njih ozbiljno može računati. Ipak, fudbaler koji je oduševio javnost i struku je stoper Vojvodine Siniša Saničanin.

Nekadašnji fudbaler Rudara iz Prijedora i banjalučkog Borca pokazao je da je legendarni kapiten Zmajeva Emir Spahić dobio legitimnog nasljednika u dresu sa najdražim grbom. Na početku razgovora za Sportske.ba nekoliko dana nakon utakmica sa Italijom i Poljskom Saničanin kaže da bolji debi nije mogao ni sanjati.

– Presretan sam! Bukvalno nisam mogao ni sanjati ovakav debi. Protiv velike Italije smo odigrali sjajno, mogli smo čak i slaviti, ali i bod je veliki u takvoj utakmici. Bili smo zaista ravnopravni protiv jedne tako velike reprezentacije. Kada pričam o toj utakmici, vječno ću je pamtiti, imao sam nastup iz snova i na kraju samo mi je žao što nismo uspjeli slaviti. Protiv Poljske nismo zaslužili poraz. Dobio sam mnogo čestitki i mogu reći da sam prezadovoljan svojim partijama. Ponavljam, nisam mogao ni sanjati bolji debi – kaže na početku razgovora za Sportske.ba Siniša Saničanin.

MAKSIMALNO FOKUSIRAN

Stameni stoper kaže da je bilo blagog pritiska kada je stigao na okupljanje, ali brzo je nestao. Ponosan je što je dio ove reprezentacije.

– Bilo je izvjesne doze pritiska kada igrate i trenirate sa tako dobrim i velikim igračima. Ipak, kada izađete na teren sve to nestane. Iskreno ja sam fokusiran samo na trening ili utakmicu kada izađem na teren tako da ne razmišljam previše o nekim drugim stvarima osim da na najbolji mogući način ispunim ono što se traži od mene. Ponosan sma što sam dio ove reprezentacije – iskreno će Saničanin.

Naše Zmajeve već u oktobru očekuje utakmica baraža sa Sjevernom Irskom. Ako dođemo do pobjede onda nas čeka historijski duel za plasman na Evropsko prvenstvo protiv boljeg iz duela Republika Irska – Slovačka.

– Svi smo svjesni šta nam znače te utakmice. Vjerujem da ćemo se dobro spremiti i na najbolji mogući način odraditi susret sa Sjevernom Irskom o kojem trenutno razmišljamo. Ipak, nadam se da možemo proći te dvije prepreke i plasirati se na Evropsko prvenstvo. To bi bilo ostvarenje sna za sve nas – istakao je Saničanin.

GODI POVEZIVANJE SA VELIKIM KLUBOVIMA

Saničanin sa dosta uspjeha već tri godine nosi dres Vojvodine sa kojom je osvoji i Kup Srbije. Sve glasnije se govori o njegovom odlasku iz Novog Sada. Spominje se prelazak u Sporting iz Lisabona, te još neke velike evropske klubove.

– Dosta se pominje i priča o mom odlasku iz Vojvodine. Bilo je nekih poziva i ranije, a nakon ovih utakmica ima još više. Čuo sam i ja da se spominju neki klubovi, ali zaista ne znam ništa u ovom trenutku. Ako bih mogao birati volio bi igrati u Španiji ili Italiji. Vjerujem da mi taj stil igre odgovara i da bih mogao pokazati u tim ligama sav svoj kvalitet. Fudbaler sam Vojvodine, trenutno sam skoncentrisan samo na to. Vidjet ćemo šta vrijeme nosi, ali svakako da bih volio ostvariti neki veliki transfer u jaču ligu – rekao je na kraju razgovora za Sportske.ba Siniša Saničanin.