PODIJELI

Nova staza za Formulu 1 koja se gradi u Saudijskoj Arabiji bit će istinsko remek-djelo, a sada je potvrđeno da će biti spremna 2023. godine.
Staza se nalazi u Qiddiyi, pedesetak kilometara od Rijada, a dio je novog zabavnog i komercijalnog kompleksa koji se gradi u pozadini spektakularnog planinskog lanca.

Stazu je dizajnirao bivši vozač Formule 1 Alex Wurz po FIA Grade 1 standardima koji su potrebni za održavanje utrka Formule 1, a cilj je da bude spremna ukoliko pregovori Saudijske Arabije i šefova najbržeg cirkusa na svijetu budu uspješni.

Direktor investicijske kompanije koja stoji iza projekta staze Mike Reininger rekao je za Motorsport.com da je cilj privući sve kategorije iz motosporta.

“Gradimo stazu na kojoj će se moći održavati Moto GP, WEC, regionalni i nacionalni događaji, ali i utrke Formule 1”, kazao je Reininger.

On je dodao da će staza biti završena početkom 2023. godine. Ona će ponuditi jedinstveno iskustvo zbog planinskog lanca i načina na koji prolazi oko zabavnog parka.

“Osmišljena je u dvije zone, jedna je u stadionu te će postati integrisana s ostatkom zabavnog parka, a prolazit će i pored hotela, prodavnica i restorana, a tu će biti i rollercoasteri”, otkrio je Reininger.

Stazu su u petak među prvima imali priliku isprobati Damon Hill, David Coulthard, Nico Hulkenberg i Romain Grosjean.

PODIJELI