PODIJELI

Dolaskom Dušana Bajevića za selektora ništa više neće biti kao prije u i oko reprezentacije. Proteklih godina i desetljeća menadžeri su uglavnom krojili sastav, a selektori ga potpisivali. Istina, ne svi selektori, ali je javnost oguglala na takvu pojavu. Ranije su i članovi Izvršnog odbora NSBiH sasvim normalno uoči utakmica, direktno ili preko ljudi iz Saveza dostavljali spisak želja.

Rezultat takvog (ne)rada je tek jedan plasman na veliko takmičenje. Bilo je to u eri Safeta Sušića, koji je reprezentaciju odveo na svjetsko prvenstvo u Brazil. Pape se od početka postavio autoritativno, borio se s menadžerima, članovima nogometne vlade, pojedincima iz Komiteta za posredovanje…

Čak su i neki glavni igrači imali svoje favorite, ali kod Sušića to nije “pilo vode”. Kada su napadi učestali Sušić je u ključnim kvalifikacijama povukao “harakiri” potez. Odvojio je reprezentaciju od pojedinaca iz Komiteta za posredovanje, od Tehničkog komiteta i članova nogometne vlade. I desio se plasman u Brazil. Možda je to Sušića koštalo novog mandata, pojedinci su čekali prvi kiks i digli ruke za njegovu smjenu. Dušan Bajević postavio se još autoritativnije.

Niko, osim njegovih najbližih saradnika, ne usuđuje naglas prozboriti nekog potencijalnog reprezentativca. “Princ” je nedodirljiv. U njegovom notesu i mobitelu nećete naći memorisano niti jedno menadžersko ime. Oni koji se usude nekim putem i doći do Bajevića s namjerom da selektor “pogura”, zauvjek su sahranili vlastitog igrača. NSBiH i reprezentacija dugo su čekali takvo ime na klupi reprezentacije. Čak, ako se kojim slučajem i ne ode na EP, Bajević će ostaviti savršen red iza sebe. I nova pravila ponašanja. Anarhiji, trgovini i menadžerisanju u reprezentaciji je odzvonilo.

 

U petak se u Sarajevu okuplja kompletan stručni štab. U nešto proširenom sastavu. Uz Bajevića na sastanku će biti njegovi prvi asistenti Rusmir Cviko, Adnan Ćustović, Slaven Musa, Eldin Jelašković, Darko Ljubojević, ekspert analitičar Ermin Avdić, zatim Elmir Pilav. Zbog historijskog sastanka odmor je prekinio Zvjezdan Misimović, v.d.tehnički direktor reprezentacije. Moguće da sastanku prisustvuju Emir Spahić, dugogodišnji kapiten “Zmajeva” i Sejad Kajtaz, član Komiteta za posredovanje. Na sastanku će Cviko, Ćustović, Musa, Avdić i Jelašković, selektoru referisati šta se do sada uradilo, a uradilo se više nego svi selektori zajedno.

Bajević je sa svojim saradnicima posjetio i pogledao skoro sve igrače i utakmice za koje nastupaju “Zmajevi”. Analiziran je učinak i potencijalnih reprezentativaca, obuhvaćeni su igrači koji su zanimljivi za budućnost reprezentacije. Čiji statusi nisu definirani. Užarila se plazma u selektorovoj sobi. Gdje se temeljito analiziraju igre bh.i suparničkih igrača. Kako u njihovim klubovima, tako i u reprezentaciji.

Ono što može da raduje svakog navijača jeste raspoloženje Bajevića da se razgovara sa svakim ko posjeduje kvalitet, ali da niti jedan igrač neće dobiti garancije za poziv i nastup. Bajević je postavio rampu za one koji misle da licitiraju s reprezentacijom. S takvima neće biti drugog razgovora. U petak na sastanku, Bajević i saradnici, napravit će širi spisak od tridesetak igrača, na kojem će biti povratnika, debitanata, ali i neki s dvojnim državljanstvima, a koji su izrazili želju da preko promjene sportskog državljanstva nesmetano nastupaju za BiH. To su igrači koji su nastupali za mlađe selekcije Švedske, Švicarske, Austrije…

U petak će Bajeviću biti ponuđeni kandidati za trenera golmana u stručnom štabu. Za sada se pominju već dokazana golmanska imena, kao što su Adnan Gušo, Adnan Dizdarević, Goran Brašnić, Nenad Džidić, Romeo Mitrović. Šteta što se niko nije ozbiljnije zauzeo za Mirsada Dedića, dugogodišnjeg reprezentativca, koji je kao trener specijalista odškolovao Kenana Pirića i još nekoliko kvalitetnih “jedinica”. Nakon što se u narednih dvadesetak dana dodatno snime još neka imena, Bajević će početkom marta saopštiti konačni spisak za utakmice baraža. Sutrašnji je sastanak historijski, jer za Bajevića i njegov “dream team” počinju pripreme za baraž.

 

Kako god završe utakmice sa Sjevernom Irskom, eventualno Slovačkom ili R. Irskom, nogometna vlada bi trebala već sada rasteretiti Bajevića i dati mu mandat za Ligu nacija i kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Kataru. U protivnom vratit ćemo se na početak. Na već viđeno i menadžersko licitiranje eriksonima, rajevcima, štimcima, trapatonijima… Zato je i pred NSBiH zadaća da na vrijeme Bajevićevom stručnom štabu osiguraju mir, kako bi na najbolji mogući način ostvarili podvig.

(Sportske.ba)

PODIJELI