PODIJELI

Kim Clijsters, nekad najbolja teniserka svijeta, vratit će se profesionalnom tenisu naredne godine.

Odlučila se na povratak nakon sedam godina. Clijsters se penzionisala 2007. godine, dvije godine nakon osvajanja svog prvog Grand Slam naslova na US Openu. Reaktivirala se opet 2009. godine i osvojila još dva naslova na US Openu i Australian Open prije novog penzionisanja 2012. godine, prenosi jutarnji.sportske.hr.
“Zaista ne osjećam kao da želim nešto dokazati. Za mene je to izazov. Ljubav prema sportu očito i dalje postoji. Ali pitanje jesam li se sposobna vratiti na nivo na kojem želim biti prije nego li zaigram na najvećem nivou protiv nekih od najboljih sportašica svijeta. Želim izazvati samu sebe i želim biti ponovno jaka. To je moj maraton”, rekla je Clijsters za WTA Insider Podcast.”

Kao bivša najbolja teniserka svijeta Clijsters ima pravo na neograničeni broj pozivnica (wildcard) na WTA turnirima. Morat će odigrati najmanje tri turnira i osvojiti 10 bodova kako bi ponovno došla na rang listu.
“Kim Clijsters spada među velika imena ove igre i njen povratak na Tour je uzbudljiva vijest za cijelu WTA porodicu i sve teniske navijače širom svijeta”, rekao je predsjednik WTA-a Steve Simon.
Tokom bogate karijere 36-godišnja Clijsters je osvojila ukupno šest Grand Slam naslova, četiri u pojedinačnoj i dva u konkurenciji parova, a 2003. godine držala je paralelno najbolje mjesto na WTA ljestvici u singlu i parovima. Ona i suprug Brian Lynch, bivši košarkaš i aktualni trener, imaju  troje djece, dva sina i kćerku.

PODIJELI