PODIJELI

Razgovarao: Adnan Pločo

Njegoš Sikiraš jučer je napravio veliki iskorak u svojoj košarkaškoj karijeri.Reprezentativac Bosne i Hercegovine, koji je sa našim timom osvojio Evropsko prvenstvo za kadete u Litvaniji 2015. godine, potpisao je četverogodišnji ugovor sa španskim klubom Baloncesto Fuenlabrada.

Sikiraš je prošle godine otišao iz italijanske Stella Azzure u Albu iz Berlina, ali za njemački tim nije zaigrao. Na početku razgovora za Sportske.ba otkrio je kako je došlo do transfera u Španiju, te zbog čega nije zaigrao za Albu.

-U augustu prošle godine stigao sam u Albu iz Berlina, ali imao sam problema sa vizom. Dobio sam nekoliko ponuda, papirologija u Njemačkoj se nije mogla riješiti i nisam imao više vremena za čekanje, te sam se odlučio za odlazak u Fuenlabradu- istakao je Sikiraš.

Košarkaš rođen u Bosni i Hercegovini stigao je u najjaču košarkašku ligu u Evropi. Kaže da ima velika očekivanja.

-Jako sam sretan što sam trenutno u ovom klubu i što ću imati mogućnosti da igram protiv najvećih klubova Evrope. Spremam sam na sve izazove koji me očekuju, a sad je na meni da treniram jako, jer očekujem puno toga u narednih nekoliko godina- dodao je 205 centimetara visoki košarkaš.

Zbog povrede prsta Sikiraš nije bio u konkurenciji za Evropsko prvenstvo prošle godine koje je igrala naša juniorska reprezentacija.

-Nažalost u jednom prijateljskom duelu, dva dana prije početka Evropskog prvenstva, doživio sam neugodnu povredu prsta i zbog toga nisam mogao pomoći svojim saigračima na turniru. Sada je sve hvala Bogu u najboljem redu i nema nikakvih prepreka da maksimalno pristupim treninzima u svom novom klubu – istakao je Sikiraš.

Na Evropskom prvenstvu za kadete 2015. godine Sikiraš je sa našom reprezentacijom osvojio zlatnu medalju, a izabran je i u najbolju petorku turnira. Prelazak u Španiju ogroman je korak naprijed i upravo Sikiraš, zajedno sa Musom, Čamparom i drugima, predstavlja budućnost naše košarke. Na pitanje da li je pravo vrijeme da zaigra za A reprezentaciju BiH, Sikiraš je rekao:

-Nikad se ne zna kad ce doći pravo vrijeme. Rekao sam već i ranije da ću igrati za reprezentaciju BiH, ali sve zavisi koliko će me zdravlje služiti – kazao je na kraju razgovora za Sportske.ba, Njegoš Sikiraš.

PODIJELI