PODIJELI

PIŠE: Mladen BOŠNJAK

Disciplinski organi Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine napravili su odlučan korak, ali s veoma upitnim, da ne kažem lošim učinkom. Naime, drakonski je kažnjen NK Široki Brijeg koji, da se razumijemo, nije bio nimalo pristojan domaćin na utakmici finala kupa, ali – da se ne lažemo – veoma malo ili nimalo mogao je utjecati na okolnosti odigravanja utakmice protiv Sarajeva.

U Bosni i Hercegovini ne postoji klupsko vodstvo koje se ne ulaguje „navijačima“, drugim riječima – boji ih se. Te su grupe politički instruirane, od Save do Jadrana – bez iznimke, i te crne kukavice u upravama su apsolutno nemoćne po tom pitanju. Disciplinska komisija je trebala navesti što je NK Široki Brijeg trebao (ili morao) učiniti uoči utakmice. Što???

Hodati od kuće do kuće i moljakati, uglavnom adolescente, da budu fer i korektni?
Jezivo je slušati „Gazi balije“, ali taj oblik primitivizma i neodgoja nije ekskluziva Pecare, nema ledine u Bosni i Hercegovini gdje se ne „gaze ustaše“, gdje se ne „spremaju četnici“… Stoga vlada uvjerenje da je Široki Brijeg prestrogo kažnjen za nešto na što nije mogao bitnije utjecati.
U drugom slučaju, Komitet za suđenje je veoma benevolentan prema sucu Bandiću ostavivši ga u nogometu nakon što će pauzirati nekoliko utakmica. Tu je trebalo – i bilo bi opravdano i razumljivo – primijeniti drakonske mjere, odnosno spornog suca doživotno diskvalificirati. Jer, za razliku od NK Širokog Brijega, ovdje se radilo o očitoj namjeri, o spremnosti na lakrdijanje, o unaprijed pripremljenom scenariju, da ne spominjem ono što spominju svi upućeniji nogometni kibiceri u Hercegovini.
Žalbu Širokog Brijega treba uvažiti, kazna treba biti sukladna mogućnosti kluba da utječe na ono što se čulo (i vidjelo) na Pecari, a Bandićev prigovor treba biti povod za reviziju kazne koja pravedan epilog ima jedino u doživotnoj zabrani „petljanja“ u nogomet. Jednom se mora krenuti! Sudaca faliti neće, ta ima ih k’o kusih pasa!

I, kao epilog – Slišković! Ta ikona moje generacije, ta neuralgična točka velike većine bosanskohercegovačkih novinara, taj loptački mag, trenerski pehist, on da na onakav način odgovara na posve opravdano i profesionalno korektno novinarsko pitanje. On da onako uličarski pravda sudački cirkus u Bijeljini. Blaž Slišković, kojega su sudački hirovi toliko koštali u karijeri…? Ima li još netko u bh nogometu da se nauživao nepravdi kao Baka? Od Serpaka na ovamo! Zajedno smo tugovali nakon onih „maksimovićevskih“ 100 minuta u Španjolskoj, zajedno otrpjeli užas Marakane… I taman kad smo se spremali veseliti Sliškovićevoj prvoj tituli prvaka uopće, on ovako…


Svi stavovi, mišljenja i zaključci koji su izneseni u kolumni ne odražavaju nužno stav i mišljenje portala Sportske.ba, već isključivo autora.

PODIJELI