PODIJELI

Kada je 8. februara u Banjoj Luci donijeta odluka da se formira Rukometni savez Federacije BiH, što je prvi korak ka preregistraciji krovne kuće bh. rukometa, činilo se da će rukomet u našoj zemlji izaći iz krize i višemjesečne agonije.

Žalbe kantonalnih saveza

I osnovan je RSFBiH 19. marta u Mostaru, ali ništa se više nije promijenilo, posebno nakon što su RS u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i RS Srednjobosanskog kantona objavili da je Federalni savez nelegalno formiran. Kako smo već pisali, tu ipak nema istine, jer je sve urađeno po zakonu, ali pomenutim kantonalnim savezima smeta što je dio RSFBiH i RS Herceg-Bosne. Koliko god nekom smetao savez s takvim imenom, zakonski je ovaj savez legalan i kao takav predstavlja veliki broj klubova, prenosi Oslobođenje.

Pomenutim savezima smeta i što se odluke u RSFBiH donose po paritetu i ravnopravnosti iako više ima bošnjačkih klubova, nego hrvatskih. No, takav model funkcionisanja donio je Izvršni odbor RSBiH, a upravo takav model je odgovarajući Ustavu BiH.

No, kako se RSFBiH nije registrovao, tako nije moguće napraviti Skupštinu državnog Saveza, kao ni preregistraciju, a, naravno, najviše ispašta državna reprezentacija.
Našu A selekciju u maju očekuju kvalifikacioni mečevi protiv Finske, a 3. maja naši rukometaši bi trebali biti u avionu za Helsinski, no i to je sada dovedeno u pitanje. Kako RSBiH nema siguran izvor finansiranja i kako je Poreska uprava Federacije BiH blokirala račune ove kuće dok se ne obavi preregistracija i dok RSBiH ne uđe u fiskalni sistem, onda sponzori ne mogu uplaćivati novac.

Sjetit ćete se da je selektor bh. reprezentacije Bilal Šuman u novembru iz svog džepa platio avionske karte za Španiju, a sada je platio i rezervacije za Finsku. Šuman je uplatio oko 2.500 KM, a kako je vremena sve manje, trebalo je aviokompaniji uplatiti i drugu ratu, a i to je ponovo učinio selektor.

S obzirom na to da je neizvjesno da li će se preregistracija RSBiH izvršiti do početka maja, onda je izvjesno da će vjerovatno Šuman platiti i ostatak novca za karte, a ako on to ne učini, onda je gotovo sigurno da naš tim neće putovati u Finsku na, vjerovatno, najvažniji meč u kvalifikacijama, koji može biti prekretnica nakon dva poraza od Španije i Austrije.

U Savezu nema novca, a još ako se ispostavi tačnim da je dug krovne kuće bh. rukometa preko dva i po miliona maraka, onda je katanac na vrata RSBiH neizbježan. To u principu i znači da se gasi rukomet u našoj zemlji, te da nećemo imati reprezentaciju.

Puna usta BiH

I sve se to dešava pred očima onih kojima su puna usta Bosne i Hercegovine i onih koji pričaju da mladi trebaju ostati u ovoj zemlji.
Mladi rukometaši gotovo sigurno neće ostati ovdje, već i prvu priliku za odlazak iz BiH iskoristiti, pa makar to bilo i u neatraktivne rukometne zemlje poput Finske ili Grčke.

(Oslobodjenje.ba)

PODIJELI