PODIJELI

U subotu je u Vrapčićima odigran derbi kola između Veleža i Zrinjskog. Velež je došao do pobjede rezultatom 1:0, te je tako napravio skok ka sredini tabele.

Kao i u svakom meču ovih rivala tenzija nije manjkalo, mnoštvo policije, ogromne sigurnosne mjere, postale su svakodnevnica. Od navijača nas više ništa ne može začuditi, skandiranja imena ratnih zločinaca, veličanje rata…

Igrači su ti koji su nam vraćali nadu u to da jednog dana ova utakmica može biti shvaćena kao fudbalski praznik a ne kao povod za tuču i vrijeđanje. Ovaj put su igrači ti koji su nas iznevjerili.

Kako saznaju Sportske.ba, igrači Zrinjskog su po završetku derbija zastavicu Veleža bacili u WC školjku, te su time jasno dali do znanja koliko cijene i poštuju današnje rivale. Ovo je najsramotniji čin jednog sportskog kolektiva u historiji bh. fudbala. Ovu informaciju su nam potvrdili i u Veležu. Ljudi iz kluba bili su šokirani kada su vidjeli gdje je završio klupski simbol. Zbog toga je pobjeda u gradskom derbiju još i veća i značajnija.

Kako će NFSBiH na ovo odgovoriti ostaje da vidimo, ali ovakve stvari se ne smiju dešavati u fudbalu. Razumijemo i rivalitet i težinu utakmice, ali ovakvo nepoštivanje protivnika još nije zabilježeno u bh. fudbalu.

Postavlja se pitanje šta to tačno smeta igračima Zrinjskog, je li to možda zvijezda na grbu Veleža, ili je to možda samo ljutnja nakon poraza. Smeta li im možda to što navijači Veleža za razliku od Ultrasa ni jednom nisu spomenuli ništa što ima veze sa politikom i nacionalizmom na ovoj utakmici. Veležovi navijači i igrači su pokazali klasu na ovom meču, a gostima neka je na čast onakvo ponašanje navijača i ovakvo ponašanje igrača.

Potez za svaku osudu.

(S.T./Sportske.ba)

PODIJELI