PODIJELI

Piše: Haris Zilić

Pametan napad, jaka odbrana, vjera u sebe i niko Vam ne može stati na crtu. To su sve imale rukometašice Slovenije u duelu sa Holandijom i stvarno, Holanđanke im nisu ništa mogle.

Poznati su Slovenci po skijanju i zimskim sporotivma, ali + 6 protiv rukometne velesile na SP-u, rastopio je na trenutak vrhove Pohorja, Planice, ali i zagrijao srca rukometne Slovenije, ali i sportske. Dobili su napokon ženski reprezentativni tim za ozibljan fajt.

Odbrana koju je Uroš Bregar spremio “raketnim” Holanđankama na momente je mogla biti lekcija, šta zapravo znači ozbiljan pristup jednoj utakmici. Od začina je imao timski duh i 16 igračica. Svaka je imala svoj zadatak, i to je sastavni dio timske igre. “Dvije-tri” laste ne čine proljeće.

Još je bilo tajnih oružja. Dok su protivnice skautirale i obraćale pažnju najaveću zvijezdu reprezentacijue, Anu Gros, stvar u svoje ruke preuzimala je 22-godišnja Tjaša Stanko. Ima Tjaša sjajnih partija u dresu Podravke, ali sada je dokazala da može biti i lider reprezentativne selekcije.

Na golu iskusno i pametno, Amra Pandžić postavila je bravu, okrenula “ključ” 15 puta (odbrana), za završni udarac protivnicama.

I vraćamo se na selektora Bregara. “Moramo ostati na zemlji”, izjava je nakon meča protiv Holandije. Kako je pametno ušao u meč, pametno ga je i okončao, izjavom bez puno vatre i dizanja u nebo.

Slovenke djeluju pametno, organizovano i timski. Sve to liči na jedan rukometni valcer. Izvorni valcer kao ples nastao je u Beču, a iza Šentilja se krije ovaj “rukometni”.

Nećemo se puno baviti brojkama, ali evo statistike radi, Slovenke nisu dalje otišle od osmog mjesta na velikim takmičenjima, to je bilo 2003. na SP-u. Skok više u Japanu? Moguće, zaslužile su!

PODIJELI