PODIJELI

Piše: Mladen BOŠNJAK

Kako su se samo pokazali dobrim oni vapaji od prije 5-6 godina kada smo zagovarali smanjenje Premijer lige. Kako su se dobrim pokazala i minimalna ulaganja u tzv. infrastrukturu. U svakom kolu imamo po par derbija, igra se dosta solidno, na posve prihvatljivim travnjacima… Nema više velikih dugovanja, klubovi su izloženi sankcijama zbog njih. Bolje je i suđenje. Pomaci su tu najmanji, ali ih ima.

Za Europu smo još uvijek nejaki, tu moramo biti zadovoljni puževim koracima koje su napravili Zrinjski i Sarajevo. Još smo daleko od europskih mogućnosti, od europskih standarda, od europskog ponašanja, općenito – daleko smo od Europe! Ali, ne smijemo stati, ne smijemo se predati. Posjeta na našim stadionima u prva četiri kola jasno pokazuje da nogometna javnost u Bosni i Hercegovini itekako cijeni pošten odnos prema poslu (ili igri, svejedno), da cijeni zalaganje, da poštuje barem minimalni komfor.

Publike će biti i u zimskim uvjetima, samo joj treba priuštiti koliko-toliko normalne uvjete na tribinama, da joj inje ne pada po glavi. Treba uznastojati, a Savez mora dodatno inicirati, da na svim premijerligaškim terenima bude rasvjeta i barem pola natkrivenih stolica. Ne smije se ponavljati da se igra u logoraškim uvjetima, kao onomad u Doboju , gdje je za puni nogometni ugođaj nedostajala rasvjeta. Bez nje, lopta se naganjala na 50-ak stupnjeva, koliko je na suncu pokazivao termometar.

Također, morat ćemo riješiti pitanje pirotehnike. Nije toliko bolno što se zadime teren i gledalište, nije sporan ni prekid od 10-15 minuta, koliko ubi spoznaja koliko kasnimo za Europom koja je izguštirala baklje i topovske udare prije dobrih 30 godina.

Dakle, pomaci u našem nogometu su vidljivi. Nisu to džinovski koraci naprijed, ali evidentno smo se pomaknuli s mrtvog polazišta. No, ne smijemo stati. Treba dodatno „ušminkati“ Grbavicu, Bilino polje, Banju Luku… Treba završiti izgradnju (ili dogradnju) Tušnja, Vrapčića… Na Koševo i Bijeli brijeg treba natjerati bagere, treba praviti moderne arene, a ne ulagati velike novce u oživljavanje građevinskih mrtvaca.

Jeste, puno je posla da bi se elitno natjecanje bh nogometa primaknulo Europi. Ali, dajmo šansu onima koji se tog posla ne boje. Koji vole, mogu i umiju!

PODIJELI