Connect with us

Domaći fudbal

SPFBiH ulazi u FIFPRO: Veća zaštita za fudbalere u BiH

Objavljeno prije

,

Izvršni odbor FIFPRO-a (Svjetske unije fudbalera) sastao se prije nekoliko dana prilikom svog redovnog zasjedanja, a jedna od tačaka dnevnog reda bio je status Sindikata profesionalnih fudbalera u BiH, unutar pomenute organizacije.

Jednoglasno je izglasano da se status bh. sindikata unaprijedi, odnosno od 1. januara 2021. godine Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini bit će punopravni član organizacije, koja se brine o zaštiti i statusu fudbalera na čitavom svijetu!

Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH u protekle dvije godine bio je kandidat za punopravno članstvo, te je ova organizacija morala ispuniti stroge kriterije kada je u pitanju sam rad, poslovanje i strukovni kapaciteti.
Detaljnim i redovnim izvještavanjima, posjetama i razgovorima, SPFBiH pokazao se kao čvrst oslonac za bh. fudbalere u BiH i van granica naše države, a ulaskom u punopravno članstvo položaj Sindikata profesionalnih fudbalera u BiH u razgovorima s interesnim skupinama značajno će se osnažiti, a dodatnim kapacitetima organizacija će moći realizirati brojne projekte za svoje članove, profesionalne i amaterske fudbalere, igračice i trenere, a prisustvo FIFPRO-a u Bosni i Hercegovini bit će još veće.

– Neizmjerno smo sretni zbog današnje službene informacije koju smo zaprimili iz sjedišta FIFPRO-a. Naša veliko zalaganje i rad u oblasti pravne i statusne zaštite bh. fudbalera prepoznati su i svojevrsno nagrađeni. Ulaskom u punopravno članstvo FIFPRO-a otvara se jedno novo poglavlje u našem radu, a članovi Sindikata će to osjetiti. Koristim priliku da se zahvalim svim našim suradnicima, kako bivšim, tako i sadašnjim, našem generalnom sekretaru, Upravnom odboru, pravnom timu i medijima, na doprinosu u našem radu, rekao je osnivač SPFBiH, Aldin Đidić, dodavši:

– Svima onima, koji urušavaju bh. fudbal, degradiraju igrače, varaju sportiste i bacaju blato na ovu igru, koju svi volimo, mogu poručiti da Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH nikada nije bio jači i da ćemo se još više i snažnije boriti protiv svih nepravilnost i nezakonitosti u bh fudbalu.

Službena ceremonija ulaska SPFBiH u punopravno članstvo FIFPRO-a bit će organizirana početkom 2021..


Domaći fudbal

Tomislav Barišić karijeru nastavlja u inostranstvu

Objavljeno prije

 

Autor

Bivši mladi reprezentativac Bosne i Hercegovine Tomislav Barišić nakon sezone u Posušju koju je obilježila teža povreda, karijeru će nastaviti u nekom drugom klubu.

Nije bio zadovoljan uslovima koji su mu ponuđeni na Mokrom Docu za nastavak, pa se odlučio na promjenu. U narednim danima bi trebalo postati poznato ime njegovog novog kluba.

– Bilo je nekoliko upita od klubova iz inostranstva i vidjet ćemo u narednim danima gdje ću i šta dalje. Trenutno sam u Zagrebu gdje treniram i pripremam se za nove izazove, rekao je Barišić.


Nastavi čitati

Domaći fudbal

Navijači Sarajeva čestitali Husrefu Musemiću: Bez razloga je tjeran, ali se pet puta vraćao

Objavljeno prije

 

Autor

Trofejni trener FK Sarajevo Husref Musemić danas proslavlja 61. rođendan, koji nisu zaboravili navijači kluba sa Koševa. Među brojnim čestitkama na društvenim mrežama izdovjili smo jednu.

– Nema potrebe za velikim tekstom kada je ovaj čovjek u pitanju. Ratnik kluba danas slavi rođendan. Legenda kojoj nije smetalo da dođe čak pet puta iako je u većini slučajeva bez razloga otjeran. Čovjek koji i nakon one blamaže od strane uprave opet rekao: “Ne mogu ja Sarajevu vratiti koliko je ono meni dalo”. Stariji ljubitelji kažu da je udarao glavom loptu kao neki nogom. 118 utakmica – 47 golova, prvak Jugoslavije 1985, napisao je jedan od navijača.


Nastavi čitati

Domaći fudbal

Veliko igračko ime novi šef Omladinske škole FK Željezničar

Objavljeno prije

 

Autor

Legendarni fudbaler Željezničara Edin Ćurić novi je direktor Omladinske škole FK Željezničar. Upravo je u Plavom salonu na stadionu Grbavica započela konferencija za medije na kojoj klub predstavlja Ćurića.

“Edin Ćurić je osoba od koje očekujemo da u narednom period izvrši restrukturiranje omladinskog pogona i da poboljša stanje. Želimo da prenese iskustvo iz Nizozemske, koja je globalni lider u radu s mladim igračima. Očekujemo i da lokalna zajednica pomogne, konkretno Općina Novo Sarajevo”, rekao je predsjednik FK Željezničar Edis Kovačević.

Zadovoljstvo ne krije ni sam Ćurić.

“Sretan sam što sam dio novog projekta FK Željezničar. U Želji sam proveo najljepše igračke dane. Ovo je veliki izazov i velika odgovnornost. Nadam se da ćemo zajedno uspjeti ostvariti naše ciljeve i ambicije. Moramo se maksimalno angažovati i kreirati dobru, zdravu i sportsku atmosferu. Upoznat sam sa stanjem u bh. fudbalu. Pratim i naše prvenstvo, znam i za problem u Želji, ali nakon razgovora sa Upravom, spoznao sam da se radi o ozbiljnom projektu na duže staze i to me privuklo”, izjavio je Ćurić.

Ćurić je priliku u prvom timu Želje dobio 1980. od Ivice Osima, te dio tima ostao u narednih deset godina. Odigrao je 396 utakmica i postigao 96 golova. Potom je igrao za Las Palmas, da bi trenersku karijeru kasnije započeo u Portimonenseu.

Bio je i na čelu Akademije Williama II u Nizozemskoj.


Nastavi čitati

NAJČITANIJE