PODIJELI
FOTO: E. Ćivić/Sportske.ba

Nedim Jusufbegović je s posljednjim kolom završio svoju misiju u Čeliku. Neuspješnu. Ostvario je samo jednu pobjedu protiv Olimpica. Na mišiće. Ustvari bila je to pobjeda tadašnje Uprave koja je poduzela sve da novi trener starta pobjedom. Osim toga Olimpic je na Jusufbegovićevom debiju igrao s dječijim vrtićem. Nekad izrazito talentirani trener kandidirao se po rezultatima za najneuspješnijeg kormilara na Bilinom polju. Ruku na srce okolnosti su ga dovele na tu poziciju. Možda je najmanje kriv.

Makar se čini da Čeliku nema spasa, od srijede bi moglo krenuti nabolje.

Nakon što su se na Čelikovoj klupi izredali znani i neznani treneri, u srijedu prema saznanjima Sportske.ba u kabinet grada načelnika Fuada Kasumovića stižu dva zvučna imena. Dva bivša reprezentativca.

Admir Smajić i Marko Topić. Smajić je igračka legenda Partizana, te švicarskih klubova Basela, Xamaxa i Young Boysa. Bio je i kratko selektor mlade reprezentacije, a A timu dao desetak gotovih igrača. Kao trener radio je u Sionu. Vjerovatno bi njegov CV bio “deblji” da nije imao neugodnu povredu zbog koje je morao mirovati nekoliko sezona. Za igračke karijere Smajić nikad nije pauzirao duže od dvije sedmice, a kao trener bio je više od dvije godine na bolovanju.

Oporavio se, vagao ponude i odlučio doći na razgovor s Kasumovićem. Oba su fajteri. Smajićev asistent bit će Topić koji ima zavidnu karijeru. Bio je u Varteksu, kao član Milana na posudbi u Monzi, zatim bečkoj Austriji, Wolfsburgu, Cottbusu, te nekoliko sezona u ruskim klubovima.

I Smajić i Topić posjeduju trenerske reference. Topić je igrajući u reprezentaciji bio miljenik navijača. Pogotovo mu je Bilino polje u lijepom sjecanju.

Smajić i Topić dosta toga stavljaju na kocku. Sa sobom donose autoritet, iskustvo i ambicije koje se poklapaju sa željom gradonačelnika da spasi klub kojeg su politike doveli na najniže grane od rata.

U srijedu, simbolično u pet do dvanaest Kasumović i Smajić ce baciti karte na stol. Kasumović je u oktobru na političkom polju odnio briljantnu pobjedu. Čelik je njegov najveći izazov. Sve može čekati, ali ne i Čelik. Navijači i iskreni prijatelji Čelika s nestrpljenjem čekaju ishod pregovora u Kasumovićevom kabinetu.

(E.B./Sportske.ba)

PODIJELI