PODIJELI

Semafor pokazuje 0:7! Nula sedam! To je rezultat utakmice Veležovih juniora protiv seniora federalnog ligaša Igmana iz Konjica.

Je li ovaj rezultat otvorio oči ljubiteljima Rođenih, pa da realno sagledaju kakav je omladinski pogon kluba?

Prije ovog debakla protiv “federalaca” Iz sredine tabele trener seniora Feđa Dudić je u dvije pripremne utakmice, na Grbavici protiv Želje i u Gabeli sa GOŠK-om priliku dao nekolicini juniora u finišu oba susreta. Velež je u oba ta meča u finišu ispustio prednost, 2:1 u Sarajevu završilo je porazom 2:3, a 1:0 u Gabeli okončano je remijem 1:1. Primljeni golovi direktna su posljedica grešaka igrača koji su dobili priliku da se dokažu.

No, vratimo se ovom bolnom porazu juniora od 0:7. Kontinuitet je to blijedog, razočaravajućeg učinka juniora u svom prvenstvu gdje su na jedvite jade osigurali opstanak u društvu najboljih. Zašto u prvom timu nema djece iz Veležovog juniorskog pogona? Ovo pitanje se često moglo čuti, a evo smo sve nekako odgađali da saznamo odgovor na to pitanje. I dobili smo odgovor u obliku rezultata 0:7.

Bolno, mučno i sramotno, slobodan je zaključak koji se nameće kao jedini kredibilan i realan. Neki će vjerovatno krivce tražiti u svemu ostalom, pa i u ovom osvrtu, ali neće se dotaknuti suštine. Velež je primoran još uvijek dovoditi i angažovati igrače sa strane. Do kada će biti tako ni do koga nije nego do svih ljudi u klubu zaduženih za omladinski pogon. Sedam komada od Igmana je prijateljski ogled. Bliži se i omladinska liga, početak prvenstva.

Alarm je uključen, samo je sad poslije 0:7 njegov zvuk najprodorniji. Čuje li iko? Valjda čuje i možda još ima vremena za posložiti stvari u mlađim kategorijama, konkretno u juniorima. U protivnom… neće biti dobro, ništa ne valja.

(N.B./Sportske.ba)

PODIJELI