Connect with us

Domaći fudbal

Šta se sve danas priprema na Grbavici? Navijači Želje se opraštaju od Ivice Osima

Objavljeno prije

,

Posljednji susret 31. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine igrat će se večeras na Grbavici.

Ekipa Željezničara dočekuje Radnik iz Bijenjine.

Izabranici Edisa Mulalića se nalaze na šestoj poziciji sa 39 bodova, te bi eventualnim trijumfom na tabeli preskočili Velež.

Radnik se nalazi u teškoj situaciji. Tim iz Bijenjine je posljednji na tabeli sa samo 22 osvojena boda, tako da je skoro pa sigurno putnik u niži rang.

Ovi timovi su se u tekućoj sezoni sastali dva puta. Prvi susret u Bijenjini završen je bez pogodaka, dok je u drugom susretu na Grbavici Željo slavio rezultatom 2:0.

Navijači Fudbalskog kluba Željezničar će dolaskom na ovu prvenstvenu utakmicu odati počast nedavno preminuloj legendi kluba sa Grbavice Ivanu – Ivici Osimu.

Susret će početi u 19:21 sat, što simbolizira 1921. godinu, kada je osnovan FK Željezničar, najtrofejniji Klub u BiH.

Ulaz na utakmicu bit će besplatan za sve aktivne članove FK Željezničar, kojih ima više od 12.000, ali i za djecu. Ispunjenje je to duga Fudbalskog kluba Željezničar prema svojim članovima, koji su u velikoj akciji učlanjenja, koju su najvećim dijelom iznijeli najvatreniji navijači Želje, skupili značajna sredstva, koja su klubu sa Grbavice pomogla da preživi vrlo turbulentan period.

Na početku fudbalskog susreta svi igrači FK Željezničar na teren će izaći u majicama sa slikom Ivice Osima. Tokom same utakmice Južna tribina – Željin bedem, na kojem se nalaze najvjerniji Željini navijači, realizirat će posebnu navijačku koreografiju. A, u odavanju počasti učestvovat će i ostale tribine stadiona Grbavica.

Tako će svim navijačima na tribinama Sjever, Istok i Zapad pri ulasku na stadion biti podijeljeni kartoni sa likom Ivice Osima i jednim od njegovih čuvenih citata. Navijači će biti zamoljeni da u određenom trenutku utakmice podignu ove kartone, koji će im potom ostati kao trajna uspomena na Željinog velikana.

Uz stadion će biti postavljen i ogromni buket sa 1000 plavo-bijelih ruža i portret Ivice Osima, a planirano je i da Grbavicu tokom utakmice nadlijeće avion, koji će za sobom vuči veliki transparent sa porukom: Legende žive u srcima. Ivica Osim 1941 – 2022.

Tokom utakmice bit će, premijerno na stadionu, puštan remix pjesme Grbavica, kojeg je u sklopu projekta “Grbavica – 30 godina nakon” (www.grbavica.ba) načinio producent Adis Kutkut – Billain.

U poluvremenu će o životu i djelu Ivice Osima govoriti poznati Željovci – voditeljica Emela Burdžović i glumac Ermin Sijamija, a tekst o popularnom Švabi pripremit će Almir Bašović, fan Kluba sa Grbavice, dramaturg i profesor na Odsjeku za komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Na ovu utakmicu pozvani su predstavnici oko 50 najznačajnijih sportskih kolektiva iz BiH, kao i brojne ugledne ličnosti iz BiH, regije, ali i svijeta.

NAJČITANIJE