PODIJELI
FOTO: Hercegovina,info

Salko Pirija, sedamnaestogodišnji golman GOŠK-a izdanak je čuvene škole iz poznate golmanske porodice Pirija iz Stoca.

Nosi ime po svom dedi, rahmetli Salki Piriji Cakanu, najboljem golmanu stolačke Iskre svih vremena. I pradedo Alija bio je vrsni čuvar mreže. Treba li uopšte napominjati da je među stativama Iskre vrlo uspješno nastupao i njegov otac Adis Pirija Lepi. Salko je sa 16 godina potpisao ugovor sa GOŠK-om, nekadašnjim premijerligašem koji sada nastupa u Prvoj ligi Federacije BiH.

Prošao je sve selekcije kroz Iskru i Velež, a svoju priliku čeka da zabilježi nastupe u seniorskoj konkurenciji. Ni to nije daleko. Ovaj stasiti i talentovani golman posjeduje sve predispozicije da postane vrhunski čuvar mreže. Odlikuju ga munjeviti refleksi, skočnost, a igra nogom mu je uža specijalnost. Požrtvovan je i ne štedi se, leti na loptu i nije ga strah baciti se i pod kopačku protivničkih igrača kako bi prvi došao u posjed lopte.

Još jedan Stočanin, nekadašnji reprezentativac BiH Admir Vladavic je Salkin menadžer, tako da je ovaj mladi golman već našao svoje mjesto i na evropskoj karti potencijalnih klubova gdje će zasigurno ostvariti karijeru.

Od poznatih golmana najviše respektuje Ter Stegena i kako kaže taj mu je golman uz Edersona najveći uzor. U godinama koje su pred nama, samo da ga poštede povrede, budite sigurni za Salku Piriju će se još čuti i to na velikoj sceni kao što se u evropskim i svjetskim okvirima čulo za njegovog menadžera Vladavića. Dobro zapamtite ovog momka.

(N.B./Sportske.ba)

PODIJELI