PODIJELI

Rukometna reprezentacija BiH ostvarila je historijski plasman na EURO 2020. godine. Žrijeb je naše momke smjestio u grupu sa Francuskom, Norveškom, Portugalom.

Jedan od najzaslužnijih za ovaj uspjeh je selektor Bilal Šuman. Nakon kvalifikacija, žrijeba, kada su se slegle neke stvari, selektor Šuman je dao intervju za Sportske.ba.

Kada je u pitanju grupa, selektor gaji optimizam.

“Izvukli smo prvake svijeta, viceprvake svijeta, i Portugal koji je u kvalifikacijama dobio Francusku. Tri veoma jake ekipa. Žao mi je što nismo završili u grupama A i B, Ostaje i žal što ne igramo u Austriji, zbog naših navijača.”

Tehničke greške protiv Francuza i Norvežana su neoprostive i to je segemenat igre na koji posebno moramo obratiti pažnju, istakao je Šuman.

“Danci su razbili Norvežane deset razlike. Evo kad usporedimo recimo Bjelorusiju, oni imaju bolju bekovsku liniju. Imaju sigurno mana obje selekcije. Ali to su utakmice gdje ne smiješ imati desetak tehničkih grešaka. Sa našom odbranom, možemo igrati sa Norveškom.”

Terzić i Prce će vjerovatno odigrati i posljednje veliko takmičenje sa BiH, ali za budućnost ne treba da brinemo.

“Ove kvalifikacije smo odigrali skoro bez 5,6 standardnih igrača, koji su nosioci igre. Bilo je tu momaka koji su odradili sjajan posao. Haseljić, Keškić, Hamidović, pojavilo se tu momaka, sigurno je da imamo budućnost, proširili smo bazu igrača.”

Gospodin Umićević je nedavno izjavio da je Bilal Šuman privatizovao reprezentaciju, a selektor nije htio puno komentarisati pomenute izjave.

“Ne bih to puno komentarisao. Fokus svega treba da budu igrači. Bilo je teško ostavriti ovo sve, znamo kroz šta prolazimo. Najbitnije da su oni u fokusu, a neke priče sa strane i neke druge stvari. Javnost zna da cijeni rezultate.”

Posebne pohvale je uputio stručnom štabu u kojem je i legendarni Lasse Boesen.

“Lasse je momak koji osvojio sve živo. Došao je da pomogne da napravimo iskorak. Volio bih da ostane dio našeg tima. Tu je i Edin Bašić, koji je igrao za reprezentaciju. Dobili smo i Marija Blaževića, koji će raditi s golmanima. Imamo i profesora Đuga. Napravili smo dobru ekipu u stručnom dijelu. Svi imamo sportske ciljeve.”

Selektora raduje i činjenica da naši igrači igraju u jakim ligama.

“Drago mi je što momci igraju u jakim ligama. To doprinosi dosta reprezentaciji. Imaju utakmice i treninge na visokom nivou. To puno znači kad dođu ovdje.”

O nekim ciljevima na EURO-u, imao je kratak i zanimljiv odgovor.

“Da dobijemo Norvešku u prvoj utakmici”, rekao je za kraj intervjua selektor Šuman.

(Haris Zilić/Sportske.ba)

PODIJELI