Connect with us

BH Reprezentacija

Sušić: Nisam lešinar da napadam, kada neko umre, da dođem do plijena

Objavljeno prije

,

Nisam lešinar da napadam, kada neko umre, da dođem do plijena, rekao je Safet Sušić za Anadolu Agency (AA) nakon što se u pojedinim bh. medijima pojavila informacija da je glavni kandidat za novog/starog selektora fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, s kojom je učestvovao na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine.

“To nije moj stil. Nije sada pošteno pričati da li bih se vratio na klupu fudbalske reprezentacije BiH. Ne želim. Prosinečki je danas završio s reprezentacijom BiH. Doduše, bilo je očekivano da više neće biti selektor poslije kvalifikacija u kojima smo podbacili. Nikakav kontakt dugo vremena nisam imao niti s jednim čovjekom koji odlučuje u Nogometnom/Fudbalskom saveza BiH. Pretpostavljam da ljudi iz Saveza već imaju rješenje za nasljednika Prosinečkog, a sa mnom, kao što sam već rekao, nisu pričali”, istakao je Sušić.

Smatra da BiH može proći baraž za EURO 2020 pogotovo, jer i eventualnu drugu, finalnu utakmicu igra na domaćem terenu.

“Šanse za plasman na EURO 2020 su realne. Postoje, jer dvije utakmice igramo kući. Ipak, iz igračkog iskustva reći ću vam da nije lako zaredom dobiti dvije utakmice na svom terenu u pet dana. Međutim, igrat ćemo s reprezentacijama našeg nivoa i ponovit ću da su šanse realne, barem 50 posto za plasman na EURO. Ko god da bude selektor, trebao bi mobilizovati sve snage, možda za te dvije utakmice i vratiti neke igrače koji su se oprostili od reprezentacije, naravno, ako oni to žele. Treba napraviti najbolju moguću selekciju te uz veliku podršku navijača pokušati se plasirati, poslije Svjetskog prvenstva u Brazilu, i za nas prvo Evropsko prvenstvo”, kazao je Sušić.

Sušić je najuspješniji selektor u historiji fudbalske reprezentacije BiH i jedini koji je s nacionalnim timom ove balkanske zemlje izborio plasman na završnicu velikog takmičenja.

Popularno zvane “zmajeve” s klupe je predvodio od 29. decembra 2009. godine do 17. novembra 2014. U 49 utakmica ostvario je 23 pobjede, devet remija i imao 17 poraza, uz gol razliku 83:59.


BH Reprezentacija

Bosansko fudbalsko sijelo u Kuvajtu

Objavljeno prije

 

Autor

U Kuvajtu, hiljadama kilometara od Sarajeva spontano je ogranizirano “bosansko sijelo” trenera.

Istina, nisu svi Bosanci, za “sinijom” se okupila bivša “Juga”.

Asmir Somun, jedan od najboljih trenera specijalista, pozvao je na večeru kolege i prijatelje iz Makedonije, Slovenije, Srbije…

Povod svečan. Nešto najbolje što se može desiti.

“Okupili smo se na moj poziv, jer sam saznao da ću dobiti sina. Organizovali smo večeru i druženje.

Došli su: Jugoslav Trenchovski iz Makedonije, trener Al Arabi U-21 ekipe, zatim Zoltan Dognar iz Srbije, trener golmana u Jahra SC, pa Sandi Sejdinovski iz Slovenije, glavni tener u Jahra SC. Došao je i Narsej Mubi, asistent trener u Jahra SC. Naravno i naši Rusmir Cviko, Dino Prljača, Elvis Karić- kaže sretan Asmir Somun, koji uživa zapažen rejting u Kuvajtu.

Zanimanje za bh. trenere dodatno je poraslo dolaskom Rusmira Cvike, doskorašnjeg trenera bh. reprezentacije u Al Arabi.

Cviko je zaredao s odličnim rezultatima u prvenstvu i Kupu. Preuzeo je “rashodovanu” ekipu i za kratko vrijeme doveo u poziciju da se bori za naslov.

Cviko je za asistente angažirao iskusnog Dinu Prljaču i Elvisa Karića. Prljača je godinama radio na raznim pozicijama, kao trener golmana, potom trener asistent, pa kao glavni trener i sportski direktor, što ga čini kompletnim. Karić je nekada bio jedan od najboljih golmana u BiH, što je potvrdio i kao trener specijalista radeći u Želji.

Cviko se još jednom pokazao kao vrlo kolegijalan i zahvalan. Radeći u Kini u svoj “stožer” je uzeo Đelaludina Muharemovića, Šarića, Hidića i Seferovića. Kamo sreće da i drugi, pogotovo iskusniji stručnjaci, koji godinama rade vani, angažiraju trenere iz BiH.

(E.R )


Nastavi čitati

BH Reprezentacija

Juniorke BiH saznale protivnike u kvalifikacijama za EURO

Objavljeno prije

 

Autor

Nakon kadetkinja, danas su i juniorske reprezentativke Bosne i Hercegovine saznale imena protivnika u kvalifikacijama za EURO 2023.

U sjedištu UEFA u Nyonu održan je žrijeb, a ženska U-19 reprezentacija BiH će u grupi A6 za protivnike imati selekcije Austrije, Italije i Grčke.

Kvalifikacioni turnir je na programu od 5. do 11. aprila 2023. godine u Italiji.


Nastavi čitati

BH Reprezentacija

Kadetkinje BIH uoči žrijeba dobile priznanje UEFA-e, a potom saznale i protivnike u kvalifikacijama

Objavljeno prije

 

Autor

FOTO: UEFA

U sjedištu UEFA u Nyonu danas je održan žrijeb druge runde kvalifikacija za EURO 2023. za kadetkinje.

Prije početka žrijeba našoj selekciji je uručena nagrada za fair-play za nastup na Evropskom prvenstvu koje je ove godine održano u Bosni i Hercegovini.

Priznanje je u ime naše selekcije primila kadetska reprezentativka Nina Brnić koja je na žrijebu izvlačila kuglice.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine smještena je u grupu B2 sa selekcijama Kazahstana, Azerbejdžana i Crne Gore.

Kvalifikacioni turnir će biti održan u našoj zemlji od 22. do 28. marta 2023. godine.


Nastavi čitati

NAJČITANIJE