PODIJELI

RAZGOVARAO: Nedim Selimović

Sušić ponovo u Sarajevu. Nakon Seada i Safeta, “Bordo” dres iz slavne fudbalske porodice nosit će Tino-Sven. Ovaj 27-godišnji veznjak na Koševo stiže kao slobodan igrač, a sa Sarajevom je potpisao dvogodišnji ugovor. Prije nekoliko godina bio je najbolji igrač Hajduka te među najboljim pojedincima u HNL-u. Tada je Tino bio nadomak Intera, ali kako su tvrdili iz Hajduka transfer im je pokvario Zdravko Mamić. U slavni italijanski klub otišao je Dinamov Marcelo Brozović, a Tinina karijera obilježena je uglavnom padovima. Nakon Hajduka kratko se zadržao u Genku, bio je potom u Anwerpu, a u holandskom je Venlu uhvatio formu i podsjetio barem kratko na onog iz Hajduka. No, tada je samoinicijativno prekinuo ugovor sa Venlom, a na kraju se iznenađujuće skrasio u austrijskom Hartbergu, sa kojim je također nakon kraćeg perioda došlo do razlaza.

Amidžu Safeta dolazak u Sarajevo nije iznenadio. Kako je kazao za Sportske.ba, brat Sead ga je upoznao sa mogućnošću da Tino-Sven dođe u klub s Koševa. Pape je uvjeren kako će njegov bratić biti pojačanje za Sarajevo, ali se nada da će Tino-Sven pronaći formu koja mu je svojevremeno otvorila vrata reprezentacije.

Može li Tino-Sven biti ključan za Sarajevo u borbi za titulu?

– Ne bih o tome. Slabo poznajem ostale ekipe. Imaju četiri ekipe koje mogu biti šampioni. Sarajevo, Željo, Zrinjski, Baljićev Tuzla City… Pratim našu ligu. Gledam rezultate i tabelu. Interesuje me. Baljić mi je bio pomoćnik, moj je prijatelj. Bilo bi mi drago da napravi uspjeh.

Koliko je važno za reputaciju domaćeg fudbala da u ligu dolaze igrači poput Semira Štilića ili Tine-Svena Sušića, pa i da u njoj radi Elvir Baljić, koji je veliko fudbalsko ime?

– Dobra je stvar za našu ligu. To su igrači koji imaju ime i treneri koji imaju iskustvo. Problem je naš što svi jedva čekaju da idu vani. Vrlo je teško zadržati igrača.

Hoće li Tino donijeti prevagu Sarajevu?

– Ne znam da li će donijeti prevagu. Imao je dosta pehova. Zvao sam ga u reprezentaciju kad je bio vrhunskoj formi, kad je bio najbolji igrač Hajduka. Nije me interesovalo prezime. Za njega je dobra stvar da odigra sezonu u kontinuitetu. Još uvijek je relativno mlad. Velika stvar bi bila da pomogne Sarajevu da budu šampioni. Nadam se da će se vratiti. Ima kvalitet, ali i dosta povreda. To je najveći problem. Sigurno će biti pojačanje za Sarajevo.

Bajević je vratio Lulića u reprezentaciju. Kako gledate na to pred utakmice baraža?

– Poželio bih Bajeviću sreću u baražu. Bilo bih mi drago da repka ode na Evropsko prvenstvo. Mi imamo najbolje šanse od te četiri reprezentacije. Istina da bi došli do tog cilja treba računati na najbolje igrače. To je dobar potez. Nemamo mi veliki broj igrača, igrači kao Lulić, Ibišević, čak i Medunajnin u Americi… Nisam protiv toga da se vrate i pomognu reprezentaciji da napravi uspjeh, zaključio je Safet Sušić u razgovoru za “Sportske.ba”.

PODIJELI