PODIJELI

Riječki nogometni prvoligaš najveći je gubitaš u 2019. godine među klubovima Prve HNL na temelju finansijskih izvješća koje su klubovi biti prisiljeni dostaviti prilikom licenciranja. Rijeka je prošle godine zabilježila gubitak od gotovo 30 miliona kuna, a on bi bio osjetno veći da nezavidnu finansijsku sliku nije popravila vrijednost igrača koja je relativna jer upitno je koga će se uopće i za koje novce uspjeti prodati ovoga ljeta. Bijeli su 2019. preživjeli na kredit, a 2020. će po svim pokazateljima biti još gora.

Vlasnik i predsjednik Rijeke oglasio se u jedinnom hrvatskom sportskom dnevniku, podsjetio je da je prije tri godine najavio mogućnost ovakvog raspleta. Evo što Mišković kaže za Sportske novosti.

– Ne postoji u svijetu model po kojem klub živi s 10 ili 15 posto stabilnih prihoda. Ovo što mi radimo su akrobacije koje će kad-tad stati i sve će otići kvragu. Da bi klub makar pristojno funkcionirao on mora imati barem 50 posto stabilnih prihoda, a to su prihodi od TV prava, sponzora i ulaznica. Sve ostalo nije stabilan prihod.

Iako je toga Mišković bio svjestan, činjenica jest da je Rijeka nastavila previše trošiti?

– Na neki način nemaš izbora, jer javnost i navijači očekuju i traže rezultate, a i bez rezultata ne možeš doći do prihoda iz Europe. Ako nisi u vrhu, ne igraš europska takmičenja i nikome ne možeš prodati igrača. To je začarani krug.

Mišković je nekako pokrio minus od 30 miliona kuna, ali kako dalje?

– Uvijek sezonu ili dvije možeš nešto iskemijati, jer postoje krediti, pa pozajmiš, pa nešto prolongiraš… Međutim, sve to zajedno počiva na tome da ćeš prodati igrače i igrati Europu. Mi jesenas nismo ušli u Europsku ligu, a nismo transferirali dovoljno igrača da to nadoknadimo. OK, onda računaš na ovo ljeto, a dogodi se pandemija. Lepinjica, Čolak, Halilović ili Pavičić su do jučer imali jednu vrijednost, sada imaju neku drugu, kažu mi svi bitno manju. A ne postoji oslonac na druge stavke. To je neodrživo za normalno poslovanje.

Rijeka je k tome u posebno lošem statusu zbog Rujevice.

– Nas kao klub ona košta 10 miliona kuna godišnje. Tu su uključeni ljudi koji održavaju stadion i terene, te režije koje su velike, jer imamo dosta terena koji iziskuju stalno zalijevanje i održavanje. Nas sve stavke u omladinskom pogonu (treneri, stipendije igrača, utakmice, putovanja…) godišnje stoje oko 5 miliona kuna. Dakle, mi moramo osigurati 15 miliona kuna godišnje, a nismo ni došli do prve momčadi – rekao je Mišković za Sportske novosti.

PODIJELI