PODIJELI

Razgovarao: Haris Zilić

Nemanja Majdov je jedan od najuspješnijih sportista s područja Balkana. Ovaj 22-godišnjak ima titulu svjetskog prvaka u džudou u konkurenciji 90kg, a pored toga ima i titulu evropskog viceprvaka.

Naredni cilj reprezentativca Srbije su Olimpijske igre u Tokyu. Nažalost, pripreme i cijeli olimpijski ciklus poremetila je povreda koljena, ali Nemanja se uspješno oporavlja i nije prvi put da se vraća na tatami nakon povrede, a zatim i prezentuje vrhunske rezultate.

Ekipa portala Sportske.ba bila je u posjeti ovom sjajnom sportisti u njegovom klubu Randori u Istočnom Sarajevu, gdje Nemanja više od 15 godina uspješno trenira pod trenerskom palicom oca Ljubiše Majdova Doctorea, jednog od najboljih trenera Evrope.

Sa Nemanjom smo razgovarali o povredi, pripremama, rezultatima, karijeri… Imao je i par jakih poruka za sve mlade sportiste

“Povrijedio sam se u olimpijskom ciklusu. Ovo mi je peta operacija na koljenu. Došlo je u teško vrijeme, ali sve je to Božija volja. Nadam se da ću izaći još jači. Imam doktora Jakovljevića on je u mom timu, vratio me dosta puta iz nemogućih situacija”, rekao je Majdov na početku razgovora za Sportske.ba.

Nemanja je već u olimpijskoj normi, ali Srbija u njegovoj kategoriji ima još jednog velikog šampiona.

“Ja sam u normi za OI. Dvije godine morate biti konstantno u vrhu. Iz jedne države ide jedan takmičar. U mojoj kategoriji je veliki šampion Kukolj. Jedan će nažalost ostati kući. Ja sam trenutno malo ispred, ali ima još do Tokya. Najbitnije je da budem zdrav.”

Majdov je napravio i paralelu između balkanskih zemalja i ostatka Evrope.

“Naš čitav sportski sistem zaostaje. Od balkanskih zemalja Srbija je ispred svih ne samo u džudou nego i u ostalim sportovima. Svaki takmičar u Srbiji ima svoj program. Ali, kada se mjeri to s Evropom, daleko svi zaostajemo. Što se tiče džudoa, ostale države imaju puno veće budžete. Idu cijele reprezentacije, timovi su brojniji. U nas su uslovi takvi, kakvi jesu, ali mi pravimo rezultate. Problem je i u našim glavama, pravimo barijere, kao kako ćemo mi sa Amerikancima, Francuzima, Rusima… Ja sam dokazao da i mi sa Balkana možemo postići velike rezultate. To je jako bitno dokazati djeci. Treba djeci pokazati, a i roditeljima da i mi možemo.”

Imao je jako poruku za sve one koji se bave sportom.

“Sportisti su najbolji ambasadori svojih država. Treba mladim stvoriti sliku da vjeruju u sebe, to je najbitnije.”

Treninzi su naporni, ali kada dođe vrhunski rezultat, osjećaj je neopisiv.

“Treniram tri puta na dan kada se baš spremam. Inače redovni treninzi su dva puta na dan. Najbitniji su sparinzi. To vam je u džudou npr. kao u košarci, ako nemate loptu, džaba vam trka, kretnja. Sretan sam što imam dobre ljude oko mene. Najveća podrška je moj otac, Ljubiša Majdov Doctore, on je cijela podrška našem timu u treninzima i pripremama.”

Džudo ima popularnost u svijetu, ali na našim prostorima još nije na tom nivou

“Džudo je u svijetu popularan sport. U nas nažalost nije na tim granama. Ovo je olimpijski sport, samurajski sport. Težak je, ali mnogo dobar, posebno za djecu, jer razvija vas kao ličnost. Sprema vas za životne uslove. Moji dječaci su među najboljim u BiH. Bitno je da sutra budu ljudi.”

U džudo se zaljubio kao šestogodišnji dječak.

“Ja sam počeo da treniram sa šest godina, brat Stefan je imao osam. On je bio moj uzor, pokušao sam ga pratiti. Trener nam je otac Ljubiša, koji je najbolji u Evropi. Podrška je i majka Biljana. Tada sam se zaljubio u sport. Počeo sma ozbiljno da radim i došli su rezultati. Klub se proširio, dolazi dosta dječaka, ljudima je zanimljivo. Prate me svi, znaju sad ko sam i to je velika stvar i motiv.”

Ne može se ništa porediti sa svjetskim zlatom.

“Ja sam kao junior bio prvak Evrope. To evorpsko srebro mi je drago, ali ne može se ništa porediti sa svjetskim zlatom. Taj dan ću pamtiti dok sam živ. Jednostavno odgojen sam da tako da gledam da budem šampion. Dosta sam propustio i djetinstva, teško je, ali na kraju bude zadovoljstvo.”

Na kraju razgovora, veliki šampion Nemanja Majdov imao je poruku za sve mlade ljude, dječake i djevojčice.

“Upišite sport. Posvetite se nekim ciljevima. Svi možete da budete prvaci i uzori drugima. Pokazali smo da i mi Balkanci znamo biti veliki šampioni”, rekao je Majdov za kraj intervjua.

PODIJELI