PODIJELI

Dušan Bajević je nakon višednevne avanture na cestama od Atine do Sarajeva stigao u BiH. Bh.selektora ni korona nije zaustavila. “Princ” s Neretve je danas u strogoj tajnosti okupio najbliže saradnike, kako bi analizirali dosadašnje skautiranje i isplanirali svaki detalj do baraža za EP, odnosno utakmica u Ligi nacija.

Selektor je danas u Mostaru ugostio Eldina Jeleškovića, Rusmira Cviku, Slavena Musu i Adnana Ćustovića. Svi zajedno su “pročešljali” prethodni spisak, koji će pretrpiti manje izmjene za predstojeće akcije.

Sportske.ba saznaju kako će ostati dvadesetak imena s posljednjeg spiska, ali će se na njemu naći imena “naših Šveđana” Denisa Hadžikadunića i Anela Ahmedhodžića. Prije zvaničnog poziva, potrebno je da FIFA odobri promjenu sportskog državljanstva pomenutim igračima. Za koje su do selektora, s više strana došle sjajne preporuke. Bajević niti jednom potencijalnom reprezentativcu ne želi garantirati nastup. Za koji će se svaki od igrača igrom morati sam izboriti. NSBiH čini sve da i Bećira Omeragića stavi pod bh.zastavu, čime bi se pojačala konkurencija u zadnjoj liniji.
Na sastanku je dogovoreno ko će od trenera biti na premijerligaškim utakmicama ovog vikenda. Selektor će najvjerovatnije biti na mostarskom derbiji i uživo gledati susret Veleža i Zrinjskog, dok će njegovi asistenti “pokriti” ostale utakmice. Neki od njegovih saradnika bit će u Banjaluci, Bijeljini. Doboju kod Kaknja gdje Mladost dočekuje Sarajevo.

Bajević i njegovi asistenti vjeruju da će BiH za utakmice baraža i Lige nacija biti jača za Senada Lulića, ali i još neka nova i stara imena.

Za Edina Džeku i Miralema Pjanića kvalifikacije za SP u Kataru prilika su da na kraju karijere ostvare još jedan plasman na veliko takmičenje. Prije mundijala imat će priliku kroz utakmice baraža osigurati plasman na Evropsko prvenstvo.
Naredni sastanak stručnog štaba Bajević je zakazao u Sarajevu. Bit će to za koji dan, kada sa svojim saradnicima sačini kompletan spisak igrača na koje računa za jesenje akcije u baražu i Ligi nacija. Inače u NSBiH užurbano rade na pripremi generalne skupštine koja je zakazana za 25.august na Ilidži. Sve je spremno, delegati su dobili upute kako da glasaju. Na toj se skupštini očekuje da Ivica Osim, svjetski priznato nogometno ime, izgubi “titulu” počasnog predsjednika. Izmjenama Statuta NSBiH sve je pripremljeno da novi počasni predsjednik bude Elvedin Begić. Koji će, za razliku od Osima, imati daleko veće ovlasti.

(D.B./Sportske.ba)

PODIJELI